Ευκλ. Τσακαλώτος: Ιταλία και Ισπανία παλεύουν για το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης

Παρέμβαση στη La Repubblica υπέρ των ιταλικών θέσεων περί ευρωομολόγου εν όψη της αυριανής συνόδου κορυφής έκανε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η θέση της Γερμανίας και της Ολλανδίας είναι ότι δεν μπορούν να πληρώσουν οι Γερμανοί και Ολλανδοί φορολογούμενοι τα σπασμένα της Νότιας Ευρώπης. Μόνο που το 2010, με το πρώτο ελληνικό μνημόνιο – που έχει αποδειχθεί ότι ως στόχο δεν είχε την βοήθεια στην Ελλάδα αλλά την διάσωση των τραπεζών του Βορρά – η συμμετοχή της Ιταλίας και της Ισπανίας ήταν σχεδόν ίση με αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας» αναφέρει ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Με μια διαφορά όμως. Ενώ οι γαλλικές, οι γερμανικές, και οι ολλανδικές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για τις ιταλικές και τις ισπανικές. Άρα οι χώρες του νότου συνέβαλαν στην διάσωση των τραπεζών του Βορρά».

«Τώρα ήρθε η ώρα οι χώρες του Βορρά να ανταποδώσουν την βοήθεια στην Ιταλία και την Ισπανία, και μάλιστα αυτή τη φορά, χωρίς να απαιτείται η καταστροφή μιας οικονομίας και ενός λαού.

Με λίγα λόγια, Ιταλία και Ισπανία δεν παλεύουν μόνο για το δικό τους συμφέρον, αλλά για το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης. Πρέπει να επιμείνουν» υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

About Author