Ανοίγουν στις 27 Απριλίου υποθηκοφυλακεία και δικαστήρια

Από τη Δικαιοσύνη θα αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς από τις 27 Απριλίου ανοίγουν Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο το άνοιγμα σε Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία θα γίνει «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα για την αποφυγή συνωστισμού, η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τα υποθηκοφυλακεία έχει προβλεφθεί να είναι σε λειτουργία από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι (ωράριο λειτουργίας πριν την πανδημία), ενώ έξω από αυτά θα υπάρχουν άνδρες ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας προκειμένου να επιβλέπουν εάν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως οι αποστάσεις μεταξύ των πολιτών, ενώ θα κατευθύνουν και τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στο κτίριο.

Συγκεκριμένα το αμέσως επόμενο βήμα επαναλειτουργίας προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση των δικαστικών διαδικασιών για την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, πλην εκείνων που σχετίζονται με: αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων (ξεκινούν από 27 Απριλίου).

Ακολούθως σχεδιάζεται και η εκ νέου λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς και η επαναλειτουργία Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων. Μετέπειτα τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν ακόμη:

Τις διαδικασίες ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Εφετείων, όπου οι δίκες θα πραγματοποιούνται δίχως τη φυσική παρουσία δικηγόρων

Την επανέναρξη της λειτουργίας της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των Μονομελών και Πολυμελών Ποινικών και Αστικών δικαστηρίων

Εάν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις από την πανδημία το τρέχον δικαστικό έτος αναμένεται να παραταθεί έως τις 15 Ιουλίου (υπό κανονικές συνθήκες θα έληγε στις 30 Ιουνίου), ενώ το νέο δικαστικό έτος αντί για 16 θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

About Author