Ο Βρούτσης στο στόχαστρο- Σκληρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ- Ανάστατοι οι δικηγόροι- Αιχμές ακόμα και από φιλοκυβερνητικά μίντια

Η κυβέρνηση επέλεξε ένα σχέδιο δήθεν τηλεκατάρτισης που εμπαίζει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια χιλιάδων επιστημόνων. Όσο δεν δίνει εξηγήσεις και δεν παίρνει πίσω αυτήν την απόφαση, θα δημιουργεί σκιές και εύλογη καχυποψία για τα κίνητρα της επιλογής της τονίζει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά μέσα η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Ήδη από τα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι λόγω του κορωνοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση.

Επόμενως η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας ενίσχυση στους επιστήμονες με πόρους του ΕΣΠΑ και χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Επέλεξε όμως να μην το κάνει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγάλων κέντρων κατάρτισης.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Ο ίδιος, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην επερώτηση προς τον πρωθυπουργό, η οποία θα αποτελέσει και αφορμή για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση αφού θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή:

…Η πρόσφατη, ωστόσο, υπόθεση των Voucher της δήθεν κατάρτισης συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα αδιαφορίας για τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών/ επιστημόνων καθώς και κυνικής εξυπηρέτησης συμφερόντων εν μέσω κρίσης.

Αποδεικνύεται έτσι, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα που ήθελε να σας παρουσιάζει ως υποστηρικτή και προστάτη της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» και των ανθρώπων της «αριστείας», δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη.

Γιατί τώρα, την ώρα της κρίσης, που οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της αριστείας και της «μεσαίας τάξης», οι επιστήμονες/ελεύθεροι επαγγελματίες, χρειάζονται έμπρακτη στήριξη, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και τον εξευτελισμό από την πλευρά της κυβέρνησής σας.

Πρώτα από όλα γιατί τους εξαιρέσατε από τη χρηματοδότηση των 800€ για την περίοδο Μαρτίου –Απριλίου, παρά τις αρχικές προσωπικές εξαγγελίες σας, δίνοντας τους μόνο αόριστες υποσχέσεις για τον Μάιο.

Στόχος ο Βρούτσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει εκ των πραγμάτων στο στόχαστρό του τον Γιάννη Βρούτση που αναδεικνύεται σε “αδύναμο κρίκο”:

Πρώτον, για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, τα οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν οσμή σκανδαλώδους διαχείρισης,

Δεύτερον, για την υπόθεση των λαθών τύπου “Σκοιλ Ελικικου”, που, εκτός της αστείας πλευράς τους, αποδεικνύει την ελλιπή διαχείριση και τον ανύπαρκτο έλεγχο εκ μέρους του υπουργού Εργασίας (ο Γ. Βρούτσης προσπάθησε να μεταθέσει τιες ευθύνες της επιλογής των εταιρειών στο υπουργείο Παιδείας),

Τρίτον, για την παρέμβασή του στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, προκειμένου να αρθεί η πρώτη απόφαση που έδινε το δικαίωμά διεκδίκησης τους στο σύνολο των συνταξιούχων και για το διάστημα 2012-2018

Με την παρέμβασή του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση στο “μαλακό υπογάστριο” της μεσαίας τάξης και των συνταξιούχων, δύο προνομιακών εκλογικών κοινών για τη Ν.Δ στις τελευταίες εκλογές. Η σκληρή ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων αποσιωπήθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ αλλά δείχνει πως η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της υφίσταται επικοινωνιακή και ίσως πολιτική ήττα σε αυτό το κοινό, το οποίο είχε υιοθετήσει πολιτικά τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα στην αντιπαράθεσή τους με την προηγούμενη κυβέρνηση. Προς το παρόν προσπαθεί να μην επεκταθεί αυτή η αντίδραση στους μηχανικούς και τους γιατρούς, μέσω της επιρροής της στον πρόεδρο του ΤΕΕ Ν. Στασινό και του Ιατρικού Συλλόγου Γ. Πατούλη.

Είναι, όμως, χαρακτηριστικό πως ακόμα και αρθρογράφοι που στηρίζουν αναφανδόν την κυβέρνηση και πρωταγωνίστησαν στην αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονται τώρα κατά των κυβερνητικών αποφάσεων.

Σκληρό άρθρο στο liberal.gr

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της Βίβιαν Ευθυμοπούλου στο liberal.gr του Θανάση Μαυρίδη που στηρίζει απολύτως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπό τον τίτλο “το φιάσκο της τηλεκάρτισης”:

…Ακόμα κι αν το επίπεδο της τηλεκατάρτισης που προσφέρουν τα ΚΕΚ στους επαγγελματίες που εντάσσονται σε έξι επιστημονικούς κλάδους ήταν εξαιρετικά υψηλό και οι επαγγελματίες όντως την είχαν ανάγκη, θα ήταν μια πολύ κακή ιδέα. Η κυβέρνηση μ’ ένα εξοργιστικά άδικο τρόπο εξαιρεί ένα κομμάτι της κοινωνίας και μάλιστα τους εξειδικευμένους επιστήμονες-επαγγελματίες της μεσαίας τάξης και τους βάζει όρους, μόνο σε αυτούς, για να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που οι υπόλοιποι εισέπραξαν με μια απλή αίτηση.

Θα ήταν εντιμότερο αν τους έβγαζε στις γωνίες των δρόμων να τραγουδήσουν και περαστικοί να τους πετάνε κέρματα μέχρι να συμπληρώσουν το ποσό των 600 ευρώ και δεν αστειευόμαστε καθόλου.

Στην ωραία συνέντευξη που ο πρωθυπουργός έδωσε στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι βλέπει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Αυτό είναι αλήθεια γι’ αυτό και έχουμε μείνει έκπληκτοι που ο πρωθυπουργός επιτρέπει σε κάποιους ανίκανους να δυναμιτίσουν την προσπάθεια αυτή. Και μάλιστα με θύματα ποιους;

Τους δυναμικότερους κλάδους της μεσαίας τάξης που πίστεψαν στον ίδιο και ψήφισαν μαζικά τη Νέα Δημοκρατία ακόμα κι αν ιδεολογικά δεν ανήκουν σε αυτή. Είναι πραγματικά να τρελαίνεσαι με αυτό που έχει συμβεί! Ένα κράτος που ολοκλήρωσε ψηφιακά έργα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, εμφανίζεται να αδυνατεί να βρει έντιμα και έξυπνα ένα κονδύλι 100 εκατομμυρίων για να διαθέσει στους επαγγελματίες.

 

About Author