Διάγγελμα Μητσοτάκη για το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα

“Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Έλληνες την ερχόμενη εβδομάδα για το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων”, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες ήταν καθολική γι αυτό σταδιακά η χώρα θα επιστρέφει στην κανονικότητα. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα μέτρα μετάβασης στην πραγματική ζωή, επαναφέροντας τις ίδιες ημέρες και την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το άνοιγμα Υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων στις 27 Απριλίου.

«Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα θα ξεδιπλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα είναι μια διαδικασία σταδιακή ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, που θα μπορούσε να διακινδυνεύσει όσα πετύχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χάρη στις πολύ σοβαρές θυσίες και τη συμμόρφωση των Ελλήνων στα περιοριστικά, πρωτοφανή μέτρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στο μήνυμα που θα απευθύνει ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στόχος είναι το σχέδιο να ανακοινωθεί στο σύνολό του ώστε όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει, να σχεδιάσουν την επιστροφή, τη δική τους και των οικογενειών τους και των επιχειρήσεών τους, στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που είχαν πριν τα περιοριστικά μέτρα».

Επίσης επεσήμανε ότι «ένα μέρος του σχεδίου σταδιακής μετάβασης περιλαμβάνει και την χρήση των tests και για την ταχεία διάγνωση του κορονοϊού και των tests αντισωμάτων».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η απόσυρση των μέτρων θα πρέπει είναι σταδιακή. Η αρχή, όπως είπε, μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που έχουν λιγότερο κίνδυνο και από οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου. Μπορεί να γίνει και από τα σχολεία, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως είναι ήδη προφανές ότι η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη που αναπόφευκτα θα πλήξει και τη χώρα μας γι αυτό και λαμβάνονται ήδη μέτρα τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην κοινή επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρω-ομόλογο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Διέψευσε, τέλος, σενάρια καθιέρωσης υποκατώτατου μισθού ή μονιμοποίησης των έκτακτων ρυθμίσεων για τις εργασιακές σχέσεις μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, ενώ χαρακτήρισε ως σοβαρή εξέλιξη τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες στο Κρανίδι, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις για μέτρα από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά κατά την απογευματινή ενημέρωση.

 

About Author