Προχωρά η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο

Προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα ονομάζονται “Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών” (Δ.Σ.Σ.Α.). Ήδη έχει κατασκευαστεί η μακέτα του έργου, που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη της περιοχής και να συμβάλλει στη διαχείριση των προβλημάτων που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα.

Τη Μεγάλη Τρίτη κατατέθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάουο φάκελος προέγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την έγκριση της μελέτης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ανατεθεί σε ειδικούς μελετητές να συντάξουν την εισήγηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία μαζί με την πρόταση της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, μετά την έγκριση της τεχνικής έκθεσης, θα σταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας για γνωμοδότηση, ώστε να προωθηθεί για την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με βάση το οποίο θα ξεκινήσει η κατασκευή. Εκτιμάται ότι πριν από το τέλος του 2020 θα αρχίσουν οι εργασίες.

Το “Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών” θα περιλαμβάνει 12 πτέρυγες, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑμΕΑ, ενισχυμένο νοσοκομείο, ψυχιατρική πτέρυγα, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, επτά δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, αλλά και εργαστήρια. Ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας. Θα εφαρμοστούν μέτρα ασφαλείας βάσει διεθνών προτύπων. Πρόσφατα, έγινε αυτοψία στους χώρους όπου θα μετεγκατασταθεί το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. Έγινε πλήρης καταγραφή των χρήσεων γης στις περιοχές που γειτνιάζουν με τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το Δ.Σ.Σ.Α., ενώ έγινε αυτοψία και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, διαπιστώθηκε ότι οι προϋποθέσεις ασφαλείας πληρούνται στο 100%. Στο πλαίσιο του γενικότερου επαναπροσδιορισμού των μέτρων ασφαλείας στα καταστήματα κράτησης, εξετάζεται -αρχής γενομένης από το συγκεκριμένο- η εφαρμογή μέτρων μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων. Μελετάται επίσης και η τοποθέτηση μηχανημάτων x -ray, καθώς και συσκευών sniffers και jammers απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

About Author