Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μεγάλη ύφεση- Στον ορίζοντα νέα κρίση χρέους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για «μεγάλη συρρίκνωση» στην οικονομία της ευρωζώνης, και τουλάχιστον για αρχή, πτώση του πληθωρισμού, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη Διεθνή Νομισματική και Χρημαοοικονομική Επιτροπή.

“Στην ευρωζώνη, τα οικονομικά δεδομένα, ιδιαίτερα τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, έχουν αρχίσει να δείχνουν άνευ προηγουμένου πτώση, υποδηλώνοντας μια μεγάλη συρρίκνωση στην παραγωγή στην ευρωζώνη, καθώς και μια ταχέως επιδεινούμενη αγορά εργασίας”, τόνισε η Λαγκάρντ.

Επίσης, η ΕΚΤ αξιολογεί περαιτέρω αιτήσεις για swap-lines παροχής ευρώ, όπως τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΚΤ είναι πλήρως προετοιμασμένη να αυξήσει το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς assets και να προσαρμόσει τη σύνθεσή τους, “κατά το δυνατό περισσότερο και για όσο χρειαστεί. Θα επεξεργαστεί όλες τις επιλογές για να υποστηρίξει την οικονομία μέσα σε αυτή την κρίση”.

Οι κυβερνήσεις διεθνώς έχουν ρίξει περίπου 8 τρισ. δολάρια σε δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών τους. Με βάση αυτό το δεδομένο το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 3% φέτος και προειδοποιεί για πέντε «μεγάλες φωτιές» που μπορούν να ανάψουν ανά τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αυτή απαιτεί.

Σύμφωνα με την EIU (την ομάδα ερευνών του Economist) ο κίνδυνος της εφετινής ύφεσης δεν είναι ο μεγαλύτερος. Το πιο ανησυχητικό είναι μία δεύτερη ύφεση, την οποία θα πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους από κυβερνήσεις με αδύναμους ισολογισμούς.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ εκείνων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ισπανία που ήδη είχαν σχετικά αδύναμη δημοσιονομική θέση πριν ξεσπάσει η πανδημία» εξηγεί η EIU. «Μία πιθανή κρίση χρέους σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες θα μεταδιδόταν πολύ γρήγορα σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες και αναδυόμενες αγορές στέλνοντας έτσι την παγκόσμια οικονομία σε νέα και ενδεχομένως βαθύτερη βουτιά» συμπληρώνει.

Αν και αυτό δεν είναι το κεντρικό σενάριο για την EIU, διαμηνύει: «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων ανά τη Δύση είναι άγνωστες. Ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας θα καθιστούσε αυτομάτως το αρηντικό σενάριο ως το πιο ρεαλιστικό».

Η EIU δεν συμφωνεί επίσης με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για ταχεία, δυναμική ανάπτυξη που θα επαναφέρει γρήγορα σε προ κρίσως επίπεδα την οικονομική δραστηριότητα. Και τούτο γιατί με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων δεν μπορούν παρά να ανακάμψουν αργά οι καταναλωτικές δαπάνες, επισημαίνει. Την ίδια ώρα προειδοποιεί ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού θα παραμείνουν καθώς οι χώρες θα προχωρούν σε άρση των περιορισμών σε διαφορετικό χρόνο και όχι συντονισμένα.

About Author