Βενιζέλος: Πρόωρη η συζήτηση για εκλογές, τέτοιες αναφορές αποπροσανατολίζουν

Πρόωρη χαρακτήρισε την όποια συζήτηση για εκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ προέβλεψε μεγάλη ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά και το τρίτο. «Τέτοιες αναφορές αποπροσανατολίζουν αυτή τη στιγμή την κοινή γνώμη. Προέχει η αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής και η συνοχή της κοινωνίας» σημείωσε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως προέβλεψε ο κ. Βενιζέλος η ελληνική οικονομία θα υποστεί μεγάλη ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά και το τρίτο και υπάρχει ελπίδα να αποκατασταθούν τα πράγματα από το φθινόπωρο. «Η ύφεση την περίοδο του ‘μένουμε σπίτι’ δεν αφορά μόνο την κατανάλωση αλλά και την ελληνική ναυτιλία, τον τουρισμό και τις δραστηριότητες που απορρέουν από αυτόν» σχολίασε.

«Πρέπει το 2021 να υπάρξει rebound, ώστε σε 2 – 3 χρόνια να καλύψουμε το κενό» τόνισε. «Πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτική ανάκαμψης» είπε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την πορεία όλοι από τράπεζες αλλά και μεγάλες ελληνικές εταιρείες που θα βγάλουν δικά τους ομόλογα.

«Θα είναι δυσβάσταχτο και άνισο για την ελληνική οικονομία να μην έχει πρόσβαση σε δανεισμό» σημείωσε και διευκρίνισε ότι «σασικό είναι η χώρα να κρατήσει το έλλειμμα και το χρέος σε λογική αγοράς. Να είμαστε έτοιμοι να μπούμε στις αγορές για αναχρηματοδοτούμε το δημόσιο χρέος». Αν και όπως είπε το δικό μας χρέος είναι μεγάλο, αλλά είναι ιδιόρρυθμο, υβριδικό, καθώς το 80% είναι εκτός αγορών και είναι πιο εύκολο και διαχειρίσιμο.

Σε ερώτηση για πιθανή απώλεια εσόδων 18 – 20 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στον τουρισμό και στο ενδεχόμενο ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να μην εισρεύσει, δεδομένου ότι όπως είπε οι αγορές μας είναι σε χώρες που πλήττονται από τον ιό όπως οι Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία ή Ιταλία. Έκανε λόγο για βέβαιη μείωση εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ λόγω εγκλεισμού και lockdown.

Πηγή: liberal.gr

About Author