Χ. Γώγος: Ο κορωναϊός μπορεί να μείνει και μετά το 2022, σαν δεύτερη γρίπη

«Ο κοροναϊός μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022. Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει.», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωναϊό.

Ο κορωναϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός τουλάχιστον έως το 2022, αν δεν ανακαλυφθεί σύντομα εμβόλιο, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

«Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει. Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022» εξήγησε ο καθηγητής. «Πιθανόν να είναι ως μια δεύτερη, μικρότερης έκτασης, επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη» πρόσθεσε.

Ο κ. Γώγος προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει πιθανή πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας ότι το μέτρο της τήρησης απόστασης μεταξύ μας θα πρέπει να παραμείνει για καιρό: «Έχουμε ένα κενό μέχρι να έρθει το εμβόλιο… Θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία, αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι». «Στόχος μας είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού» είπε ο κ. Γώγος, διευκρινίζοντας ότι «συλλογική ανοσία με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι δύσκολο να έχουμε». «Από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία» διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».

Για το πώς θα αρθούν τα μέτρα εκτίμησε ότι «από τα πρώτα θα είναι η άρση περιορισμών των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας» και θα ακολουθήσουν «τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα». «Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως» σχολίασε ακόμα ο καθηγητής. Αναφερόμενος εξάλλου στη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουμε το καλοκαίρι, ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να διατηρούμε αποστάσεις μεταξύ μας, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που θα παραμείνει.

 

Πηγή: skai.gr

About Author