Αλ. Βατόπουλος: Καραντίνα κάθε τρεις μήνες, το κακό σενάριο για τον κοροναϊό

Για πολλά κύματα της επιδημίας προειδοποιεί ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση σήμερα επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

«Έχει περάσει το πρώτο κύμα, πήγαμε καλά, δεν είχαμε τις απώλειες και τα θύματα που είχαν άλλα κράτη. Τις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα φανεί αν αυτό όντως ισχύει και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να σχεδιάζονται τα μέτρα, ο τρόπος αποκλιμάκωσης με τέτοιον τρόπο ώστε να μην ξαναέχουμε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του κορωναϊού στην κοινωνία», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Βατόπουλος.

«Η προσπάθεια είναι πρώτον να μην αρρωστήσουν πολλοί, να μην αρρωστήσουν πολύ βαριά αλλά όσοι αρρωστήσουν βαριά να έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν. Άρα η όλη προσπάθεια είναι η επιδημία να είναι υπό έλεγχο και τα κρούσματα να είναι λίγα και σε βάθος χρόνου», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, υπάρχουν δύο σενάρια για τον κορωναϊό: Το πρώτο να μπαίνουμε κάθε τρεις μήνες σε καραντίνα και το δεύτερο η επιτήρηση και περιορισμός και ιχνηλάτηση επαφών. «Αν αυτό καταφέρουμε και γίνει παγκοσμίως, θα έχουμε μία κατάσταση όπου όποιος αρρωσταίνει θα περιορίζεται μαζί με κάποιες επαφές , η υπόλοιπη κοινωνία θα προχωρά τη ζωή της . Αν γίνει αυτό, η επίπτωση στην κοινωνία θα είναι σαφώς μικρότερη, δε θα χρειάζεται να γίνονται οριζόντια μέτρα συνέχεια», είπε σχετικά με το δεύτερο σενάριο ο κ. Βατόπουλος τονίζοντας ότι αυτό είναι που πρέπει να επικρατήσει και ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε το κακό σενάριο να είμαστε κάθε τρεις μήνες στην καραντίνα.

Πηγή: ΑΝΤ1

About Author