ΔΝΤ- Ελλάδα: Ύφεση 10% και ανεργία στο 22,3%

Μαύρα τα μαντάτα από το ΔΝΤ με πρόβλεψη για βαθιά ύφεση φέτος αλλά και απογοητευτικούς ρυθμούς ανάκαμψης του 2021, που δεν θα είναι ικανοί να καλύψουν το χαμένο έδαφος της εφετινής χρονιάς.

Για την ανεργία προβλέπει αύξηση 5 μονάδων φέτος και μείωση την επόμενη χρονιά, αλλά όχι επιστροφή στα επίπεδα του 2019.

Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες προοπτικές το ΔΝΤ κάνει λόγο για το ισχυρότερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930. Για την Ελλάδα βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% φέτος και ανάπτυξη 5,1% το 2021. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη εκτίμησή του, πριν ξεσπάσει η κρίση του νέου κορωνοϊού, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% φέτος έναντι στόχου της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8%.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι πολύ κοντά σε εκείνη της Goldman Sachs για ύφεση 9% φέτος στην Ελλάδα και πιο ζοφερή από τις προβλέψεις των HSBC και Morgan Stanley. Η βρετανική HSBC προβλέπει ύφεση 6% στην ελληνική οικονομία και ανάπτυξη 5,8% το 2022, ενώ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,3% φέτος και ανάκαμψή του 6,3% την επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται δε ότι το ΔΝΤ βλέπει βαρύτερο πλήγμα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες οικονομίες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία για τις οποίες προβλέπει ύφεση 8% και 9% αντίστοιχα. Ωστόσο εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς την επόμενη χρονιά (4,3% και 4,8% αντίστοιχα).

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι φέτος θα έχουμε αποπληθωρισμό στην Ελλάδα (-0,5%), με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, αλλά να μην υπερβαίνει το 1% την επόμενη χρονιά.

Στο μέτωπο της ανεργίας, βλέπει αύξηση του ποσοστού στο 22,3% φέτος από 17,3% το 2019 και μικρή μείωση στη συνέχεια στο 19% το 2021. Στην Ισπανία που έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., βλέπει αύξηση από το 14% στο 20,8% φέτος και μείωση στο 17,5% την επόμενη χρονιά.

Όσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος από 2,1% πέρυσι. Για το 2021 αναμένει έλλειμμα 3,4%.

Πηγή: naftemporki.gr

About Author