Παναγιωτόπουλος: Προετοιμαζόμαστε για σχέδιο της Άγκυρας με προώθηση μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου μέσα στο Πάσχα

Το Σαββατοκύριακο, η “Καθημερινή” με εκτενές ρεπορτάζ της ανέφερε πως η Τουρκία σχεδιάζει “απόβαση” προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά που είναι φορείς ή ακόμα και ασθενείς από τον κοροναϊο, στο πλαίσιο ενός “βιολογικού πολέμου”, ως συνέχεια της επιθετική κίνησης με την προώθηση μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ήρθε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα και μάλιστα ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για ένα τέτοιο οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας, λέγοντας πως μπορεί να εκδηλωθεί -και με άλλες επιθετικές κινήσεις- εν μέσω της εορτής του Πάσχα.

Δικαίως μπορεί να εικάσει κανείς πως οι πληροφορίες της “Καθημερινής” προήλθαν από την κυβέρνηση και σήμερα τις επιβεβαίωσε…

Τι είπε ο υπουργός Άμυνας στον Ant1:

«Είναι γεγονός ότι μετά την επιτυχή αντίδραση όσων έγιναν στον Έβρο, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, εξετάζουμε και σενάρια άλλα, απόπειρας εισροής μεταναστών από τα νησιά», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τα σενάρια για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να «σπρώξει» στα ελληνικά νησιά πλήθος από παράτυπους μετανάστες, μεταξύ άλλων που είναι και φορείς κορωνοϊού.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως «φαίνεται ότι πάντα σε κάποια εθνική γιορτή, σε κάποιο εορταστικό τρίημερο, προσφέρεται η κατάσταση για αιφνιδιασμούς… Εξετάζουμε τώρα και σενάρια απόπειρας εισροής μεταναστών από τα νησιά και με κάθε άλλο τρόπο, διότι όταν προσπαθείς να “μπουκάρεις” σε μια χώρα, όπως έγινε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μόνο νόμιμο δεν είναι». Παράλληλα τόνισε ότι «παραμένουν σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις».

«Εμείς έχουν πληροφορίες, είναι συγκεκριμένες, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που όλοι βλέπουμε και ακούμε, μελετάμε κι άλλα στοιχεία» είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και λόγω του κορωνοϊού, όχι μόνο της αποτυχίας στον Έβρο».

Όσον αφορά στον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε «θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας κατά μήκος των συνόρων. Στον Έβρο ενισχύεται ο φράχτης όπου υπάρχει και δημιουργείται σε σημεία που δεν υπάρχει. Στην θάλασσα, που είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια από ότι στην ξηρά, εκεί είμαστε μαζί με το Λιμενικό», ενώ επισήμανε ότι «οι οδηγίες που εμείς δίνουμε είναι για αποτροπή».

Σε άλλο κλίμα ο Μηταράκης

“Δεν υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ας μην δημιουργούμε πανικό που κάνει κακό στα νησιά. Ακούμε όσα λέγονται, δεν έχουμε κάποια ειδική ενημέρωση”, είπε, ωστόσο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης που μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Realfm. Η απάντηση δόθηκε όταν του τέθηκε το ερώτημα σχετικά με ενημέρωση της ΕΥΠ (όπως δημοσιεύτηκε) ότι η Τουρκία έχει μετακινήσει μετανάστες με κοροναϊό στα μικρασιατικά παράλια που θα τους προωθήσει στα ελληνικά νησιά.

Ο Νότης Μηταράκης ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του και έμμεσα διέψευσε τα σενάρια, κάτι που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση απ΄ όσα είπε ο υπουργός Άμυνας, νωρίτερα στον Ant1.

 

Το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή:

Συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας διαπιστώνουν οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί από κέντρα διαμονής μεταναστών στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς ήταν στο Παζαρκουλέ στον Εβρο και εκτιμάται ότι η Τουρκία έχει οργανωμένο σχέδιο να μεταφέρει μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα και την Ευρώπη εν μέσω πανδημίας. Οι κινήσεις των μεταναστών από το εσωτερικό προς τα παράλια της Μικράς Ασίας πραγματοποιούνται σε απόλυτη τάξη υπό τον συντονισμό της τουρκικής χωροφυλακής και της Αστυνομίας.

Εκατοντάδες μετανάστες και βάρκες έχουν εντοπιστεί σε σημεία απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο. Οι πληροφορίες που υπάρχουν ως αυτή τη στιγμή είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το Παζαρκουλέ και την Οσμανίγιε (είναι χώρος φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία στην ανατολική Τουρκία). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών λόγω υπόπτων κρουσμάτων που είχαν αφεθεί στους χώρους φιλοξενίας. Στη συνέχεια, οι πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να μεταβούν σε άλλες τουρκικές πόλεις ωστόσο, όπως είναι γνωστό, αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν έχει επιβάλει lockdown σε 31 από αυτούς. Εν συνεχεία, αντί να τους επιτραπεί η παραμονή στην Τουρκία, προωθήθηκαν με λεωφορεία στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Εκτιμάται ότι τις αμέσως επόμενες ώρες οι μετανάστες αυτοί θα επιχειρήσουν να περάσουν απέναντι και για αυτόν τον λόγο έχει τεθεί σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα. Στην περιοχή, εκτός από τα πλωτά του Λιμενικού επιχειρούν ήδη δύο πολεμικά ενώ έχει ήδη δοθεί η εντολή για άμεση ενίσχυση των δυνάμεων και με άλλα πλοία (πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι). Οι εντολές είναι σαφείς, δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμία βάρκα να βρεθεί σε ελληνικό έδαφος.

About Author