Μακρόν: Η αυστηρή καραντίνα θα συνεχιστεί ως τις 11 Μαΐου

Διάγγελμα στον γαλλικό λαό απηύθηνε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η χώρα βρίσκεται επί 28 μέρες σε αυστηρή καραντίνα για τον κοροναϊό.

«Η ελπίδα γεννήθηκε, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Το σύστημα είναι υπό πίεση και η επιδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Πρέπει να συνεχίσουμε» είπε. Η καραντίνα θα συνεχιστεί ως τις 11 Μάη, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Στις 4 εβδομάδες που έρχονται τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται» συνέχισε και ανακοίνωσε πως οι οικονομικές βοήθειες στους εργαζομένους θα παραταθούν αντιστοίχως.
Σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας προανήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν
«Η 11η του Μάη θα είναι η αρχή μιας νέας κατάστασης. Πρωταρχικός στόχος παραμένει η υγεία των Γάλλων πολιτών. Από εκείνη την ημέρα θα αρχίσουμε να ανοίγουμε τα σχολεία, τις εκκλησίες, τα καταστήματα» σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Για τους μαθητές των Δημοτικών τα μαθήματα από κοντά δεν θα ξεκινήσουν ως το καλοκαίρι, ξεκαθάρισε ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως καφετέριες, σινεμά και μεγάλες εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι δεν θα επιτραπούν πριν τα μέσα Ιουλίου. Οι αποφάσεις για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων της καραντίνας θα λαμβάνονται σταδιακά, εβδομάδα την εβδομάδα.

«Αυτή η περίοδος είναι πιο δύσκολη με τον κίνδυνο της ενδοοικογενειακής βίας» είπε μεταξύ άλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν στο τέταρτο διάγγελμα από την επιβολή της καραντίνας, που τόνισε όμως πως χάρη στις προσπάθειες των πολιτών κάθε μέρα παρατηρείται πρόοδος. «Τα νοσοκομεία της Γαλλίας πέτυχαν να γιατρέψουν όσους είχαν την ανάγκη τους», είπε.

«Πενταπλασιάσαμε την παραγωγή μασκών σε γαλλικό έδαφος και καταφέραμε να φτιάξουμε 2 εκατομμύρια αναπνευστήρες. Αυτές οι εβδομάδες σημαδεύτηκαν από αληθινές νίκες, όπως ο διπλασιασμός των κλινών στα νοσοκομεία», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτό που έμοιαζε απίθανο εδώ και χρόνια, μπορέσαμε να το κάνουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες» είπε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί υποχρεωτική χρήση της, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Κάθε ένας από εσάς συνεισφέρατε ώστε η επιδημία να αρχίσει να υποχωρεί» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν που παραδέχτηκε πως η Γαλλία δεν ήταν έτοιμη για μια κρίση όπως αυτή του κορωνοϊού, αλλά οι γαλλικές Αρχές αντιμετώπισαν την πανδημία.

«Σε ό, τι με αφορά, θα κάνω τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να υπάρξει αλληλεγγύη στην Ευρώπη» σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Όπως είπε, τα πρώτα βήματα είναι θετικά, όμως χρειάζονται περισσότερα. Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για την ανάγκη επανίδρυσης και κινήσεων που θα είναι πιο δραστικές και πιο γενναίες στο ευρωπαϊκό πεδίο.

About Author