Γιάνης Βαρουφάκης: Στο Eurogroup η κυβέρνηση μας έδεσε με 5ο Μνημόνιο

Σε δημοκρατική εγρήγορση όλους τους δημοκράτες που βλέπουν το τσουνάμι του πέμπτου Μνημονίου να έρχεται καλεί ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 εκτιμώντας ότι ότι «έρχονται μέρες χαλεπές για τον Λαό, για την Δημοκρατία, για την Ευρώπη ολόκληρη».

Αφετηρία για το προσκλητήριο του επικεφαλής του ΜέρΑ 25 είναι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που οδήγησαν στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. «Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου η κυβέρνηση έδεσε τη χώρα με το 5ο Μνημόνιο. Το έκανε μέσω του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος στο Eurogroup της 9ης Απριλίου συναίνεσε σε νέο δάνειο από το ταμείο της τρόικας (τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ΕΜΣ), “πουλώντας” έτσι το θεραπευτικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη ευρωομόλογο – το οποίο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει μαζί με άλλους 8 Πρωθυπουργούς και Προέδρους συναισθανόμενος την καταστροφή που έρχεται».

Ο κ. Βαρουφάκης πως «λίγες ώρες πριν το μοιραίο Eurogroup, ζητώντας από τον Υπουργό Οικονομικών να ασκήσει βέτο στο νέο δάνειο από τον ΕΜΣ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανάγκασε τον Υπουργό Οικονομικών σε μέγα ολίσθημα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: Ομολόγησε ότι, λίγες ώρες μετά, δεν θα γινόταν “Βαρουφάκης”, δηλαδή ότι στο Eurogroup δεν θα ασκούσε βέτο. Με απλά λόγια, ο ΥπΟικ σηματοδότησε στη Γερμανία και στην Ολλανδία την συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης με το 5ο Μνημόνιο πριν ακόμα ξεκινήσει το Eurogroup-στο οποίο, έτσι, προσήλθε ως θλιβερός παρατηρητής».

Ακόμη, ο πρώην υπουργός εκτιμά «πως, οι αριθμοί που γεννά η συνθηκολόγηση στο Eurogroup, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή από την τρόικα νέων μέτρων λιτότητας ύψους 10% του ΑΕΠ. Λιτότητα που θα ολοκληρώσει την ερημοποίηση της χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Βαρουφάκης εγκαλεί γι αυτό την κυβέρνηση τονίζοντας ότι την περασμένη Πέμπτη «κατέρρευσε πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και εν γένει του Μνημονιακού Τόξου, ότι πηγαίνοντας συναινετικά με το Eurogroup η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Ακόμα και φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές εκείνη τη μέρα έλεγαν ότι «ίσως χρειαζόταν ένας Βαρουφάκης στο Eurogroup».

Για το περιστατικό στην Αίγινα

Ταυτόχρονα, ο γραμματέας του ΜέρΑ 25 επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο λιμάνι της Αίγινας καθώς λιμενικοί του ζήτησαν έγγραφο μετακίνησης. «Κι όταν συνειδητοποίησαν ότι η δική τους Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρεί (ως οφείλει η μη κατάλυση του Κοινοβουλευτισμού) τους βουλευτές από την απαγόρευση μετακίνησης, πέρασαν σε νέα μορφή λάσπης επιστρατεύοντας ψεύδη περί μη συμμόρφωσης με ελέγχους λιμενικών κλπ.»

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει στην συνέχεια ότι η κυβέρνηση προέβη σε έναν «αντιπερισπασμό μέσω λάσπης. Στόχος τους; Αντί να συζητείται η συνθηκολόγηση στο Eurogroup και το στυγνό 5ο Μνημόνιο που αποκάλυψε την Πέμπτη 9η Απριλίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, να λοιδορηθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης επειδή… τόλμησε να πάει στη Βουλή, παρουσιαζόμενος ως «παράνομα» μετακινούμενος»

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σημειώνει τέλος, ότι «την Πέμπτη 9η Απριλίου ως αποφράδα μέρα για τον ελληνικό λαό, σταθμό στην ιστορία της δεκάχρονης Χρεοδουλοπαροικίας μας και, ταυτόχρονα, την ημέρα που η λάσπη μετετράπη από μία πανικόβλητη κυβέρνηση από όπλο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σε όπλο κατά του ίδιου του Κοινοβουλευτισμού».

Από τον Γαβρά στον Γούτερς

Ο κ. Βαρουφάκης χθες βράδυ ευχαρίστησε τον Κώστα Γαβρά για την φιλία του κατά την έναρξη της λειτουργίας το ΜέΡΑ25 ΤV, στο κανάλι του κόμματος στο YouTube όπου οι δύο άνδρες είχαν συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, για την πολιτική, την τέχνη και την προσωπική τους σχέση

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, στη συνέχεια, απέτισε φόρο τιμής στην Χελίν Μπολέκ που πέθανε ύστερα από απεργία πείνας διαρκείας στις φυλακές της Τουρκίας, καθώς και στον Τζούλιαν Ασάνζ «που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας στις φυλακές της Αγγλίας», αλλά και τον Περικλή Κοροβέση που έφυγε από τη ζωή χθες.

Ο κ. Γαβράς μίλησε για τις ταινίες του, τη σχέση του με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, για τους νέους της χώρας μας που έχουν φύγει στα χρόνια των μνημονίων στο εξωτερικό και τους συναντά στην Γαλλία, μίλησε για την Σοβιετική Ένωση και την κατάρρευση της πίστης των ανθρώπων τότε για μια άλλη κοινωνία. Αναφέρθηκε ακόμη, στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο -που παρά την κρίση έχει καλό βηματισμό, αλλά που όπως είπε, χρειάζεται τη στήριξη του κράτους όπως συμβαίνει στην Γαλλία με τον Εθνικό Κινηματογράφο-, τη θέση της γυναίκας στις παραγωγές ταινιών και τη σύγχρονη μορφή αναπαραγωγής σεξιστικών προτύπων και τέλος τη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη τον οποίο θεωρεί μοναδικό καλλιτέχνη και έχει την τιμή να του παίζει προσωπικά μουσική.

Επόμενος καλεσμένος στην δεύτερη εκπομπή της 20ης Απριλίου είναι ο Βρετανός πρώην ηγέτης των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς.

Πηγή: Efsyn.gr

About Author