Τσιόδρας: Ασθενείς με συμπτώματα που θυμίζουν εγκεφαλικό, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία – Συγκίνησε για τους Ρομά 

Στους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύονται αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με μελέτη που αφορούσε επαγγελματίες υγείας που έγινε σε 55 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), καταγράφηκε ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο τόσο στην οξεία φάση, όσο και στη φάση της αποκατάστασής τους στα νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου ιού.

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ακόμη και ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που θυμίζουν εγκεφαλικό, όπως μια αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, μια δυσκολία στην ομιλία, θα πρέπει να πηγαίνουν άμεσα στα νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν άμεσα τις θεραπείες που απαιτούνται. “Αν δεν προσέξουν και μείνουν σπίτι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Συγκίνησε για τους Ρομά

Στην επίσκεψή του στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

“Θα σας μεταφέρω ένα απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης που δόθηκε ως ανακοίνωση για τη διεθνή ημέρα των Ρομά (8 Απριλίου). Τέτοια μέρα υπενθυμίζεται στα ευρωπαϊκά κράτη η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και για υγειονομική περίθαλψη. Οι Ρομά συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν από την πανδημία. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση, το οποίο καθιστά δύσκολη την τήρηση των μέτρων υγιεινής, ενώ μένουν σε περιθωριοποιημένους καταυλισμούς και οικισμούς.

Φυσικά και οι Ρομά δεν πρέπει να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους, εν μέσω της πανδημίας. Δεν είναι απειλή, όπως τους αναφέρουν κάποια ΜΜΕ. Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση και την ασφάλειά τους. Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, για διχασμί και διαιρέσεις. Με ενότητα θα ξεπεράσουμε την πανδημία. Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που βρεθήκαμε μαζί, για την υπεύθυνη στάση τους. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας, τους ευχαριστούμε”, είπε.

About Author