Πώς ο ιός «μεταμφιέζεται» και ξεγελά τα κύτταρά μας

Με «λύκο σε προβιά προβάτου» παρομοιάζει τον νέο κορωνοϊό μια καινούρια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο Sars-CoV-2 (που προκαλεί τον COVID-19) εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα ανενόχλητος καθώς περιβάλλεται από μια «ασπίδα» από σάκχαρα που ονομάζονται γλυκάνες.

Ο καθηγητής Μαξ Κρίσπιν, επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε ότι ο ιός χρησιμοποιεί ακίδες γλυκοπρωτεΐνης για να επικολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα προτού εισβάλει στο εσωτερικό τους. Αυτή η «μεταμφίεση» του επιτρέπει να κρύψει τις ιϊκές πρωτεΐνες από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφοπλίζοντάς το. «Καλυμμένοι με σάκχαρα, οι ιοί είναι σαν λύκοι με προβιά προβάτου» όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο ερευνητής.

Τα καλά νέα; Οι ειδικοί ανακάλυψαν επίσης ότι ο νέος κορονοϊός δεν είναι τόσο καλά θωρακισμένος όσο άλλοι ιοί, όπως ο HIV, ο οποίος επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα με «μια αληθινά πυκνή επίστρωση από γλυκάνες».

Κατά συνέπεια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να ξεπεράσει λιγότερα εμπόδια για να νικήσει τον COVID-19 και να οδηγήσει τον οργανισμό στην ανάρρωση.

Τα νέα ευρήματα είναι πολύτιμα στον αγώνα των ειδικών να κατανοήσουν πλήρως τον μηχανισμό του νέου κορονοϊού και να αναπτύξουν ένα εμβόλιο.

About Author