Πρόεδρος ΠΙΣ: «Διαβολεμένα μεταδοτικός ο ιός, ένα κρούσμα μολύνει 3-4 άτομα, ενώ η κοινή γρίπη ένα»

«Τα μέτρα περιορισμού αποδεικνύονται σωτήρια», τόνισε ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στην εκπομπή “Δέκα” της ΕΡΤ  με την Όλγα Τρέμη, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν ξέρουμε αν έχουμε φθάσει στην κορύφωση. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να έχουμε μια ομαλή, να έχουμε ένα οροπέδιο και στη συνέχεια μια ομαλή κάθοδο. Θα ξέρουμε ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση όταν θα βλέπουμε μπροστά μας μια ευθεία ή μια κατηφόρα».

Επιχειρώντας να περιγράψει τον κορωνοϊό, είπε χαρακτηριστικά πως «είναι διαβολεμένα μεταδοτικός ο ιός, εννοώ  ότι ένα κρούσμα κορωνοιού μολύνει τρία και τέσσερα άτομα, ενώ η κοινή γρίπη έναν», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «ο αριθμός θανάτων ημερησίως και ο αριθμός διασωληνωμένων ΜΕΘ, είναι τα απόλυτα ενθαρρυντικά για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στα διάφορα φαρμακευτικά σχήματα που ακολουθούνται είπε ότι «στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται επτά φάρμακα πέντε οικογενειών, βοηθούν, αποδίδουν αλλά κανένα δεν είναι θεραπευτικό.»

Σε σχέση με το θέμα της μάσκας, η άποψή του είναι ότι «δεν πρέπει να φοράει μάσκα με φίλτρο κανείς, πλην γιατρών και νοσηλευτών».

Για την επόμενη μέρα, τόνισε ότι «χρειάζεται απαραίτητα Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων», ενώ κατέληξε επισημαίνοντας πως «το δυσκολότερο είναι ο τρόπος άρσης των μέτρων. Υπάρχει κίνδυνος επανάδρασης αν γίνει με βιαστικό τρόπο».

About Author