«Λευκός καπνός» στο Eurogroup για το πακέτο στήριξης χωρίς ευρωομόλογα

Εληξε αργά το βράδυ της Πέμπτης εν μέσω χειροκροτημάτων των υπουργών, η 15λεπτη συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία υπήρξε συμφωνία για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η συμφωνία ήρθε μετά από έντονες διαβουλεύσεις, με την έναρξη του Eurogroup να αναβάλλεται συνεχώς, μέχρι όλα να είναι έτοιμα για την τελική κατάληξη. Σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται κάποιου είδους ευωρομόλογα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αποφασίστηκε ένα πακέτο 540 δισ., όπως είχε προτείνει το Βερολίνο αλλά και η δημιουργία ενός ταμείου ειδικού σκοπού αργότερα, όπως είχε προτείνει το Παρίσι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο που θα παρουσιαστεί τους ηγέτες της ΕΕ δεν επιμένει στο να υπάρχουν μακροοικονομικοί όροι στην πιστωτική γραμμή. Αυτό υπήρξε βασικό αίτημα των Ολλανδών που αρνήθηκε η Ιταλία. «Οι Ολλανδοί συμβιβάστηκαν», είπε αξιωματούχους στους FT.

«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

Οι προτάσεις ήταν αδιανόητες πριν από μερικές εβδομάδες, υποστήριξε. Σήμερα είναι διαφορετικά, έχουμε μια τεράστια παρέμβαση περί το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει 16% του ΑΕΠ. Αν συνδυάσουμε τα ποσά μιλούμε για τρισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε.

Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη. Εστίασε σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.

 

About Author