Υποχωρούν τα χρηματιστήρια – Πιέσεις στο ευρώ στη σκιά του ναυαγίου του Eurogroup

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη στη σκιά της αποτυχίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν οδήγησαν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο να ανακοινώνει σήμερα το πρωί ότι η συνάντηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

“Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη”, αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι “στόχος μου παραμένει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας της Ε.Ε. έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού, για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες, καθώς και δέσμευση σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης”.

Η αποτυχία των ΥΠΟΙΚ να καταλήξουν σε μία άμεση απάντηση για τη στήριξη των κοινωνιών και των οικονομιών τους εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης επιβαρύνει σήμερα το κλίμα, οδηγώντας σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,9% στις 323,42 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1% στις 10.253,28 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,5% στις 4.370,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,3% στις 5.625,89 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί σε ποσοστό 1,3%.

Πιέσεις υφίσταται το ευρώ, υποχωρώντας έναντι του δολαρίου, μετά το προσωρινό “ναυάγιο” στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών – μελών της Ευρωζώνης για την κοινή οικονομική τους “απάντηση” στην πανδημία του κορονοϊού.

Μετά από 16 ώρες μαραθώνιων συνομιλιών, οι υπουργοί αποφάσισαν να διακόψουν και να συνεχίσουν την Πέμπτη, καθώς δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία για τα οικονομικά εργαλεία αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο έγραψε στο Twitter την Τετάρτη το πρωί: “Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, φθάσαμε κοντά σε συμφωνία, ωστόσο δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έδωσα τέλος στο #Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο. Στόχος μου παραμένει: ένα ισχυρό δίχτυ της ΕΕ έναντι ενός εκτροχιασμού λόγω #covid19 (που να προστατεύει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) και μια δέσμευση σε ένα μεγάλου μεγέθους σχέδιο ανάκαμψης”.

Ο υπ. Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ πρόσθεσε, μετά τη λήξη των εργασιών: “Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αρθούν στο ύψος των προκλήσεων που θέτουν αυτές οι εξαιρετικά πρωτόγνωρες συνθήκες κι έτσι να επιτύχουμε μια φιλόδοξη συμφωνία”.

Το ευρώ υποχωρούσε στις 10.25 π.μ. ώρα Ελλάδος κατά 0,38% έναντι του δολαρίου, στα 1,0848 δολάρια, ενώ σημειώνει απώλειες 0,14% και έναντι της βρετανικής λίρας – στερλίνας, στις 0,8818 λίρες.

About Author