Σε λειτουργία νέο Κέντρο Αστέγων

Τίθεται από σήμερα σε λειτουργία το νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 400 άτομα.

Πρόκειται, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, για μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες δομές στη χώρα μας, η οποία στεγάζεται σε τρεις πολυκατοικίες, ανακαινισμένες, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Λιοσίων. Στη νέα δομή λειτουργούν Κέντρο Ημέρας, Υπνωτήριο και Ξενώνας. Είναι 24ωρης λειτουργίας και στελεχώνεται από ιατρούς, φροντιστές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.
Στο Κέντρο Ημέρας, που διαθέτει λουτρά και πλυντήρια, οι άστεγοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους και να κάνουν ατομικό λουτρό. Υπάρχουν χώροι φύλαξης των προσωπικών τους αντικειμένων και χώροι όπου οι άστεγοι μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο, να παρακολουθήσουν τηλεόραση, αλλά και δυνατότητα σίτισης. Στο Υπνωτήριο ο άστεγος μπορεί να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθεί, χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ στον Ξενώνα μπορεί να μένει για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να επανενταχθεί στην κοινωνία. Η σίτιση περιλαμβάνει τρία γεύματα ημερησίως, ενώ θα υπάρχει φύλαξη και σχολαστική καθημερινή καθαριότητα όλων των χώρων του κτιρίου. Κάθε διαμέρισμα της νέας δομής διαθέτει το δικό του μπάνιο, κουζίνα με ψυγείο και τηλεόραση. Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν διπλά τζάμια, θέρμανση με φυσικό αέριο και πυρασφάλεια. Ήδη, μετά από καταγραφή, περισσότεροι από 100 άστεγοι είναι έτοιμοι να ενταχθούν στη νέα δομή, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου. Προσωπικό του Δήμου Αθηναίων, αλλά και των συνεργαζόμενων φορέων, βρίσκονται από σήμερα στη νέα δομή, ώστε να πραγματοποιηθεί κοινωνική εκτίμηση κάθε ενδιαφερομένου και στη συνέχεια να υποβληθεί σε κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα πραγματοποιεί τεστ για τον κορονοϊό. Σε περίπτωση κρούσματος, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον ΕΟΔΥ διαδικασία απομόνωσης σε ειδικούς χώρους εντός της δομής. Τον Δήμο Αθηναίων συνδράμουν σ΄ αυτή την προσπάθεια, o Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η οργάνωση «Αποστολή», η Praksis, οι Γιατροί του Κόσμου, η Equal Society κά. Ο Δήμος Αθηναίων τονίζει ότι στόχος είναι η σταδιακή κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων που θα ενταχθούν στη δομή.
Σε σχετική του δήλωση, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι «μία από τις μεγάλες μάχες που δίνει ο δήμος μας αυτήν την περίοδο, είναι η μάχη με το χρόνο. Να ανασυνταχθούμε και να ανατάξουμε τις δυνάμεις μας για να προστατέψουμε, κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας». «Μία τέτοια μάχη και την κερδίσαμε» πρόσθεσε, είναι η δημιουργία της νέας δομής. Πρόκειται, επισήμανε, «για μία δομή που ολοκληρώθηκε με όλες τις προδιαγραφές για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης και μετά την κρίση. Ανήκει στα έργα εκείνα που κάνουμε τώρα, αξιοποιώντας δημιουργικά την πίεση της περιόδου αυτής». Και κατέληξε λέγοντας, ότι «μπορεί να κερδίσαμε σε αυτόν τον αγώνα ταχύτητας, αλλά η αλληλεγγύη και η πρόνοια παραμένει για τον Δήμο των Αθηναίων, ένας αγώνας αντοχής, Μαραθώνιος».

About Author