Στ. Πέτσας: Άγνωστο αν θα ανοίξουν τα σχολεία

Άγνωστο παραμένει το πότε και το εάν θα ξανανοίξουν τα σχολεία την φετινή χρονιά, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές αποφάσεις της, σύμφωνα με όσα είπε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα σχέδιο-χρονοδιάγραμμα για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά το Πάσχα, ο κ. Πέτσας είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε και να μην υπάρξει εφησυχασμός ως τις 27 Απριλίου.

«Πρέπει να δώσουμε αυτό το χρονικό διάστημα στους ειδικούς να σχεδιάσουν μέτρα που θα οδηγούν σε μια σταδιακή και μακρόσυρτη απόσυρση των έκτακτων μέτρων. Δεν πρέπει να καταστρέψουμε αυτό που με κόπο χτίσαμε, δηλαδή μια καμπύλη κρουσμάτων, ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αλλά και δυστυχώς θυμάτων πολύ καλύτερη από άλλες χώρες» εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με τα σχολεία, χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι οι Πανελλαδικές θα γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι και ότι το σχολικό έτος θα παραταθεί ώστε να μη χαθεί η χρονιά.

Όμως ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό, εξέφρασε στον ΣΚΑΪ την άποψη ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν κανονικά –«αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο “ζωνών διδασκαλίας”, να μην γυρίσουν όλοι οι μαθητές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς αν τα σχολεία θα ανοίξουν φέτος ξανά απάντησε: «Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και αυτό. Όπως ξέρετε πήραμε πολύ γρήγορα απόφαση να κλείσουμε τα σχολεία. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις και στην Ευρώπη και γενικά στον κόσμο, άλλοι προτείνουν να ανοίξουν νωρίς τα σχολεία, η Αυστρία ήδη ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα πως θα ανοίξει τα σχολεία μαζί με τα καταστήματα… σε περίπου έναν μήνα από τώρα, δεν είναι πολύ μακριά».

«Υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές, υπάρχουν άλλες απόψεις να μην ανοίξουν τα σχολεία. Εμείς έχουμε πάρει την απόφαση ότι οπωσδήποτε θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στο καλοκαίρι, δεν θα πάνε το φθινόπωρο. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να γίνουν όσο πιο κοντά γίνεται στην προβλεπόμενη ημερομηνία».

 

About Author