Κοινά και διαφορές του κοροναϊού με τους ιούς SARS, Mers

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας παρουσίασε, μεταξύ άλλων, κάποια αισιόδοξα ευρήματα νέων ερευνών αναφορικά με την πιθανότητα δημιουργίας ενός εμβολίου, ενώ εξήγησε γιατί δεν υπήρξε μέχρι στιγμής εμβόλιο για τους κορονοϊούς SARS και MERS.

Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας «είναι απορίας άξιο, βέβαια ήταν πολύ λιγότερα τα κρούσματα, ότι όποια προσπάθεια έγινε δεν απέδωσε ένα ικανοποιητικό εμβόλιο. Παρόλα αυτά την Τρίτη, μια ομάδα στην Αμερική, έκανε μια προσπάθεια με πειραματόζωα, με ποντίκια, και βρήκε πολύ καλή κάλυψη έναντι θανατηφόρων δόσεων του ιο MERS».

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις επιδημίες του ιού SARS και ΜERS, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός SARS ήταν ο πρώτος της κατηγορίας, ο οποίος έκανε μια μεγάλη επιδημία – όχι πανδημία, με 8.000 περίπου κρούσματα και περίπου 800 θανάτους, κράτησε λίγο, περιορίστηκε με τα μέτρα δημόσιας υγείας και δεν μεταδιδόταν εύκολα. «Έγιναν κάποιες προσπάθειες για εμβόλιο, οι οποίες δεν απέδωσαν και έμεινε στα χαρτιά το εμβόλιο του SARS, μόνο σε ειδικά ερευνητικά πειραματικά εργαστήρια», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «ο ιός MERS, ο οποίος κυκλοφορούσε και κυκλοφορεί ακόμη και έχει ως επίκεντρο την Σαουδική Αραβία – παρεμπιπτόντως και οι δύο ιοί σχετίζονται με νυχτερίδες- ήταν ο έκτος σε σχέση με τους άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν και ήταν πιο θανατηφόρος από τον SARS – περίπου 2.500 κρούσματα και περίπου 36% θάνατοι».

«Ερευνητές έκαναν προσπάθειες για εμβόλιο και ακόμη δεν έχουν βγάλει άκρη, μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε η προσπάθεια των Αμερικανών ερευνητών, και η οποία λένε ότι ανοίγει το δρόμο για ένα επιτυχές εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και έχει ήδη ξεπεράσει το 1.300.000 κρούσματα, είναι μια τεράστια πανδημία και οι προσπάθειες είναι πολύ πιο εντατικές.

About Author