Ηλίας Μόσιαλος: Τον Μάϊο θα γνωρίζουμε εάν ο κοροναϊός είναι εποχικός και επηρεάζεται από την ζέστη

«Ξέρετε γιατί συζητάμε την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα; Γιατί δεν είμαστε Ισπανία και Ιταλία»: μέσα στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η πρόταση του Ηλία Μόσιαλου, «να κάνουμε υπομονή τον Απρίλιο». Γιατί «αν χτυπηθεί το σύστημα υγείας, τότε η προσοχή δεν θα είναι στην επόμενη ημέρα. Η προσοχή θα είναι στη διαχείριση της νόσου», προειδοποιεί.

Και, μέσω του libre.gr., συστήνει «να προσέξουμε πάρα πολύ τον Απρίλιο, να διαφυλάξουμε αυτό το οποίο έχουμε πετύχει. Γιατί όσο πιο πολύ το διαφυλάττουμε και βελτιώνουμε την κατάσταση στη χώρα, τόσο πιο εύκολος θα είναι ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, αυτού που αποκαλώ μερική κανονικότητα».

«Η πλήρης κανονικότητα», διευκρινίζει, «θα υπάρξει όταν βρούμε το εμβόλιο ή όταν εξαλειφθεί ο ιός. Επομένως μιλάμε για μια μεγάλη σχετικά, περίοδο που η ζωή μας δεν θα επιστρέψει στα προηγούμενά της επίπεδα», ξεκαθαρίζει ο επιστήμονας που, νωρίτερα από κάθε άλλον από το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κοροναϊό και τώρα είναι ο πρώτος που θέτει το πλαίσιο συζήτησης για την πολυπόθητη επόμενη μέρα.

«Η μικρή Ελλάδα με τα μικρά μέσα που έχει, έχει πετύχει κάτι που δεν έχουν πετύχει πολύ πιο πλούσιες χώρες με πολύ πιο ισχυρά συστήματα υγείας και πολύ περισσότερα μέσα», υπογραμμίζει επίσης και αποκαλύπτει τι συνέβη στην Ιταλία και τους ξέφυγε ο ιός.

Παράλληλα ζητά, μέσω του libre.gr., «αυξημένη επιτήρηση» στις δομές προσφύγων/μεταναστών, ενώ για το εάν ο κοροναϊός είναι εποχικός ή όχι, απαντά: «Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή ο καιρός ή η υγρασία να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο», σε κάθε περίπτωση είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί μέσα στο Μάιο.

Ο Καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο L.S.E. και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που σχετίζονται με τον κοροναϊό, σημειώνει για το εμβόλιο: «Αν είμαστε τυχεροί μέσα στο χρόνο, αν δεν είμαστε τυχεροί μπορεί και παραπάνω», ενώ είναι περισσότερο επιφυλακτικός στις ειδήσεις και τις ανακοινώσεις περί νέων φαρμάκων, και προτείνει να κάνουμε υπομονή μερικές εβδομάδες, περίπου δύο μήνες, για ακριβή αποτελέσματα του ποια φάρμακα είναι περισσότερο αποτελεσματικά.

Ολόκληρη η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου στον Νίκο Παπαδημητρίου και το Libre.gr

About Author