Πέθανε η Helin Bolek μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας- Ποια είναι η τραγουδίστρια των Grup Yorum που αντιστάθηκε στον Ερντογάν

Σε ηλικία 28 ετών πέθανε η τραγουδίστρια Helin Bolek, μετά από απεργία πείνας 288 ημερών αγωνιζόμενη κατά του Ερντογάν.

Η Helin μαζί με το επίσης μέλος του ακτιβιστικού συγκροτήματος Grup Yorum, Ibrahim Gokcek, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις διώξεις των τουρκικών αρχών και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματος, καθώς και για την καταστροφή του πνευματικού τους κέντρου.

Άλλωστε, από το 1985 όταν και ιδρύθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, οι Grup Yorum είχαν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών εξ αιτίας του ελευθεριακού-επαναστατικού τους στίχου.

Τα μέλη της φολκ μπάντας έχουν χαρακτηριστεί συνεργάτες της οργάνωσης DHKP-C και έχουν μπει στην περίφημη “λίστα υποστηρικτών τρομοκρατίας” του Ερντογάν. Το συγκρότημα αρνείται τον συσχετισμό με την οργάνωση και τις κατηγορίες.

Η Helin Bölek, μέλος των Grup Yorum, πέθανε μετά από 288 ημέρες ...

Η Helin Bolek πέθανε για την ελευθερία: Ποιο είναι το συγκρότημα που εξόργισε τον Ερντογάν

Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν απαγορευτεί οι συναυλίες τους. Τον προηγούμενο μήνα, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν εισβάλλει στο σπίτι των Gokcek και Bolek στην Κωνσταντινούπολη και τους συνέλαβαν προκειμένου να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση.

Πέθανε η Helin Bölek, μέλος του Grup Yorum, μετά από 288 μέρες ...

Ο Ibrahim Gökçek συνεχίζει την απεργία πείνας μαζί με ακόμη δύο φυλακισμένα μέλη της μπάντας. Παρακάτω, το γκρουπ ερμηνεύει το Bella Ciaο το 2010, μπροστά σε ένα κοινό 55.000 ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

About Author