Ο κορωνοϊός και οι “χορηγοί” των…Απάτσι

Ο Τσίπρας στηρίζει τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης. Εντάξει, δηλώνει ότι όπου διαφωνεί, όπως συμβαίνει με το οικονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε, δεν προτίθεται να σωπαίνει, αλλά δεν περιμέναμε να… γραφτεί και στη Νέα Δημοκρατία…

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ

Ο Ξανθός λέει πως κι εκείνος, αν ήταν ακόμα υπουργός, θα επέλεγε τον Τσιόδρα για τη διαχείριση της κρίσης και καταθέτει προτάσεις με γνώση, επιστημονική σοβαρότητα και πολιτική αξιοπρέπεια.

Κι όμως. Στα media – ιδίως σε εφημερίδες και σοβαρές ιστοσελίδες – το άγχος για όσους “χτυπάνε τον Τσιόδρα” ή “παίζουν βρώμικα παιχνίδια σε τραγικές ώρες” διογκώνεται, λες και όσοι ανοίκεια επιτίθενται στους λοιμωξιολόγους ή θεωρούν τον κορωνοιό προιόν συνωμοσίας συνιστούν κανα σοβαρό φαινόμενο, που αξίζει της προσοχής μας και εκφράζει μια υπαρκτή διάσταση γενικευμένης εχθροπάθειας.

Ήμαρτον! Αν συνεχίσουμε έτσι, αν επιμείνουμε να εστιάζουμε στους λιγοστούς ελεύθερους σκοπευτές που αποζητούν δημοσιότητα, θα ξανακάνουμε λεβέντες τους Απάτσι των κοινωνικών δικτύων, που έχτισαν καριέρες σπέρνοντας μίσος και παραλογισμούς.

Οι Έλληνες, όλοι οι Έλληνες, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, δεν αντιμετωπίζουμε μόνο με καρτερικότητα και σοβαρότητα την κρίση της πανδημίας. Στη συντριπτική μας πλειοψηφία – κι αυτό αφορά, προφανώς, και όσους διεκδικούμε να έχουμε δημόσιο λόγο – ξέρουμε πού βρίσκεται η κόκκινη γραμμή, που χωρίζει την πολιτική κριτική από τα μπάζα της δημόσιας σφαίρας. Και σε τούτη τη δύσκολη στιγμή το αποδεικνύουμε οι περισσότεροι: πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι…

Ας το έχουμε κατά νού… Διαφορετικά, όσο επιμένουμε να διογκώνουμε τη σημασία συμπεριφορών τυπικά περιθωριακών, κινδυνεύουμε να αποδειχθούμε “χορηγοί” αυτών που σέρνονται χρόνια τώρα στη σπέκουλα και διαπρέπουν στη διαβολή.

Αν δεν το θέλουμε, ας σταματήσουμε να ασχολούμαστε μαζί τους. Ας καταλάβουμε πού βρίσκεται το κύριο και πού πέφτει το δευτερεύον.

Σε κάθε περίπωση, ας μην έχουμε αυταπάτες – ακόμη και όσοι εξ ημών, στη θέα των Απάτσι, μπαίνουμε στον πειρασμό να τους εκμεταλλευτούμε για να τους χρεώσουμε στους αντιπάλους μας:

Μπλέκοντας, άθελά μας ή μη, την πολιτική αντιπαράθεση με τη βουή της αρένας ή ακόμα και των υπονόμων, κάνουμε τη δουλειά τους: διοχετεύουμε δόσεις μίσους στις φλέβες της κοινωνίας και συντηρούμε στην επιφάνεια περιθωριακές κακομοιριές και επικίνδυνα συμπλέγματα.

Αναδημοσίευση από την σελίδα του Χρήστου Μαχαίρα στο Facebook

About Author