Η “κοινωνική ευθύνη” του κ. Φέσσα: Η ACS επιβάλλει επιπλέον κόστος 22,5% κάνοντας την κρίση…”ευκαιρία” – Καταγγελίες ότι ακύρωσε συμφωνία για αποστολή βιβλίων σε φοιτητές

Ακύρωσε τη συμφωνία αποστολής των βιβλίων στους φοιτητές εν μέσω καραντίνας και επιβάλλει 22,5% επιπλέον κόστος.

 

Η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών, που ελέγχει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ανακοίνωσε ανατίμηση τιμολογίων εν μέσω καραντίνας, προκαλώντας μόνο για τα 1.000.000 και πλέον φοιτητικά βιβλία αύξηση κόστους 22,5%, όπως περιέγραψαν οι Γ. Πασχαλίδης (Σύνδεσμος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου) και Γ. Κωστανταρόπουλος (Ένωση Ελληνικού βιβλίου) Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Το σύνολο του εκδοτικού κόσμου αντέδρασε άμεσα στην κίνηση αυτή της ACS που ελέγχει μέσω της Quest Συμμετοχών ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας. Όπως είπαν, ακύρωσε τη συμφωνία αποστολής των βιβλίων στους φοιτητές εν μέσω καραντίνας και επιβάλλει 22,5% επιπλέον κόστος.

Οι πλευρές είχαν συμφωνήσει στις 23 Μαρτίου στα 2 ευρώ ανά αποστολή, που είναι ήδη η ψηλότερη τιμή της αγοράς, αλλά στις 30 Μαρτίου η εταιρεία ανακοίνωσε επιπλέον χρέωση 0,45 ευρώ. Σημειώνεται ότι μόνο τα πανεπιστημιακά συγγράμματα των φοιτητών είναι πάνω από 1 εκατ. αποστολές και δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη οι μικρότερες εταιρείες, ενώ η ACS αποτελεί εδώ και δέκα χρόνια την μόνη αντισυμβαλλόμενη του υπ. Παιδείας.

Η ανατίμηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον εμπορικό κόσμο, καθώς αφορά όλες τις αποστολές και καμία άλλη μεταφορική δεν προέβη σε καμία αύξηση. Ακόμη περισσότερο, καθώς πρόσφατα η ACS ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση τζίρου, προσλήψεις και αγορά οχημάτων, αλλά με την επιλογή της μεταφέρει το λειτουργικό κόστος της επέκτασής της στους καταναλωτές.

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι

Εν τω μεταξύ, αιφνιδιαστικό έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της οικονομικής αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες πελατών της εταιρείας για μονομερή αλλαγή των συμφωνημένων όρων συνεργασίας και για αδικαιολόγητη και καταχρηστική συμπεριφορά από μέρους της εταιρείας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, χθες ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων και η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου με κοινή ανακοίνωσή τους, γνωστοποίησαν ότι ενημέρωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ταχυμεταφορών προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της με επιπλέον επιβάρυνση κατά 22,5% από την 1η Απριλίου, αγνοώντας προσφορές που έχει προτείνει, ακόμη και συμφωνίες σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 23 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (20/3/2020) προβλέπονται «περιορισμοί, αναφορικά με την συνομολόγηση και λήψη περιουσιακών ωφελημάτων, που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού, ή υπηρεσίας, που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε των φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε, το μικτό περιθώριο κέρδους, να είναι μεγαλύτερο από αυτό, της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Μάλιστα, σε παράγραφο του ίδιου άρθρου, αναφέρεται ότι, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να εξειδικεύεται η έννοια της δυσαναλογίας των ωφελημάτων με την αξία της παροχής, να καθορίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του ελέγχου, καθώς και την διαδικασία επιβολής των κυρώσεων.

Επιστολή – Καταγγελία των Συλλόγων Εκδοτών Βιβλίου προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη για την αιφνιδιαστική αύξηση των χρεώσεων της εταιρείας ACS εν μέσω κρίσης.

Οι τρεις σύλλογοι εκδοτών βιβλίου της Ελλάδας, ΕΝΕΛΒΙ, ΣΕΕΒΙ και ΣΕΒΑ απέστειλαν προχθές στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη επιστολή για να τον ενημερώσουν σχετικά με την αιφνιδιαστική απόφαση για αλλαγή του τιμοκαταλόγου της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS (σε σχέση με την αρχική προσφορά της). Αυτό συνέβη εν μέσω της κρίσης του κορωνοιού, ετέθη σε ισχύ μέσα σε λίγες ώρες και ενώ η εν λόγω εταιρεία παρουσιάζει αύξηση των πωλήσεων της. Ας σημειωθεί ότι στον κλάδο του βιβλίου, αλλά και αλλού, οι ταχυμεταφορές αποτελούν πλέον το μόνο κανάλι διανομής φυσικών προϊόντων.

Ακολουθεί η επιστολή όπως εστάλη:

Αθήνα, Απριλίου 2020

Προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Με την παρούσα, οι Σύλλογοι Εκδοτών απευθυνόμαστε προς εσάς αιτούμενοι την άμεση παρέμβασή σας σε ένα θέμα που αφορά την αιφνιδιαστική αλλαγή τιμοκαταλόγου της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS (σε σχέση με την αρχική προσφορά της). Η «πρόσθετη χρέωση έκτακτης ανάγκης (COVID-19)» όπως τιτλοφορείται, τίθεται σε ισχύ την 1η Απριλίου 2020 και δεν δίνει τον χρόνο και τη δυνατότητα σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία, που έχουν συνάψει μακροχρόνια σχέση συνεργασίας με την εταιρεία και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της σε καθημερινή βάση, να προσαρμοστούν αναλόγως και να διερευνήσουν τις επιλογές τους.

Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζούμε, και οι οποίες καλούν για συστράτευση δυνάμεων, συνέργειες και ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές, η αιφνιδιαστική αυτή αύξηση πλήττει το βιβλίο, το αναγνωστικό κοινό και τους φοιτητές στο σύνολό τους:

1. Το γενικό βιβλίο διακινείται τις ημέρες αυτές μόνο μέσω των εταιρειών κούριερ και η αναίτια αυτή αύξηση επιβαρύνει υπέρογκα τα βιβλιοπωλεία και τους εκδότες, αφού η πλειοψηφία τους δεν χρεώνει τα μεταφορικά στον καταναλωτή, αλλά επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος των κατ’ οίκον παραδόσεων των βιβλίων που παραγγέλλονται από το βιβλιόφιλο κοινό. Και ας μην ξεχνάμε, πως ειδικά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, το βιβλίο αποτελεί βασικό μέσο απασχόλησης, διασκέδασης και ενημέρωσης για το σύνολο των πολιτών.

2. Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) ήταν έτοιμος σήμερα να αποστείλει επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό Παιδείας Βασίλειο Διγαλάκη, στην οποία ανακοινώνεται η απόφαση των εκδοτών να επωμιστούν εξ ολοκλήρου το κόστος αποστολής των βιβλίων προς τους δικαιούχους φοιτητές, μέσω της εταιρείας ταχυμεταφοράς ACS, με την υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον, σύμφωνα με την προσφορά της εν λόγω εταιρείας της 23ης Μαρτίου 2020, με ισχύ προσφοράς έως τις 31/05/2020. Επιδίωξη είναι να διασφαλιστεί, μεσούσης της τρομερής υγειονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, η αποφυγή έκθεσης των φοιτητών σε σημεία συνωστισμού, όπως είναι, εκτός άλλων, τα κατά τόπους υποκαταστήματα των εταιρειών ταχυμεταφοράς (εξού και η παράδοση κατ’ οίκον),

Όμως, σήμερα, και ενώ όλοι οι εκδότες προετοιμαζόμαστε για την οργάνωση των αποστολών των βιβλίων, λάβαμε μήνυμα από τον κ. Βάλα εμπορικό διευθυντή της εταιρείας ACS, στο οποίο μας ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία, από 1ης Απριλίου 2020, αυξάνει τις τιμές της εν λόγω υπηρεσίας κατά 22,5%. Σε μία περίοδο όπου η εταιρεία ACS αυξάνει τον κύκλο εργασιών της λόγω της κατάστασης (ένεκα της αυξημένης ζήτησης), το να αυξάνει ταυτόχρονα και τις τιμές της είναι πρωτοφανές. Συνήθως, βάσει του όγκου δημιουργούνται οικονομίες κλίμακος και πέφτει η τιμή μονάδας. Η ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τη συνήθη τιμολόγηση δεν φαίνεται να δικαιολογείται αναλογικά από τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, όπως επικαλείται η ACS. Αντιθέτως η ανάγκη, όπως σημειώνει στην επιστολή της, για ενοικίαση πρόσθετων οχημάτων και νέων χώρων διακίνησης, πρόσληψη προσωπικού κτλ., προκύπτει από την αύξηση του όγκου πωλήσεών της. Το να χρεώνονται όμως εκτάκτως οι εκδοτικοί οίκοι επιπλέον, εν μέσω δε κρίσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη και οι συντελεστές του λειτουργικού κόστους της εταιρείας όπως προέκυψαν από αύξηση των πωλήσεών της είναι ανήκουστο. Τόσο από την οπτική της διοικητικής διαχείρισης, όσο και από την συνεπαγόμενη επιχειρηματική ηθική που αναμένεται σε μια σύγχρονη οικονομία.

Καθώς οι σύλλογοί μας είναι τακτικά και δραστήρια μέλη της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών [Federation of European Publishers (FEP)], βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με συναδέλφους άνω των είκοσι χωρών και ειδικότερα αυτή τη περίοδο, καθημερινά, ανταλλάσσουμε πληροφορίες ανά χώρα, τόσο σε επίπεδο κρατικών πρωτοβουλιών στήριξης, όσο και σε ιδιωτικές επιχειρηματικές, αλλά και καταναλωτικές πρακτικές. Είμαστε σε θέση να σας διαβεβαιώσουμε ότι σε καμία χώρα που γνωρίζουμε δεν έχει εφαρμοστεί παρόμοια τακτική από καμία εταιρεία ή οργανισμό.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, καθώς όλοι οι εκδότες ήμασταν έτοιμοι να κινηθούμε με βάση μια συγκεκριμένη, συμφωνημένη τιμή αποστολής ανά βιβλίο. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας αναμένει, σήμερα, την έγγραφη απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων για την ανάληψη, εκ μέρους των εκδοτών, του συνολικού κόστους των αποστολών.

Αιτούμαστε την κατεπείγουσα παρέμβασή σας, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα αυτής της αιφνιδιαστικής μεταβολής στην τιμολογιακή πολιτική της εν λόγω εταιρείας.

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Πασχαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ)

Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ)

Πόλα Καπόλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ)»

 

Πηγή: left.gr, ethnos.gr

 

About Author