Νόμος Κατσέλη: Σε αδιέξοδο οι οφειλέτες – Δεν έχουν τρόπο να πληρώσουν τη δόση

Θύματα των νέων ρυθμίσεων που διέπουν τις τραπεζικές συναλλαγές λόγω κοροναϊού φαίνεται ότι έχουν πέσει οι χιλιάδες δανειολήπτες  που προστατεύονται από το Νόμο Κατσέλη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το insider.gr οι δανειολήπτες που έχουν ρυθμίσει το στεγαστικό τους σύμφωνα με τον νόμο Κατσέλη είναι αποκλεισμένοι από τον γκισέ ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν δυνατότητα πληρωμής μέσω e-banking.

Το πρόβλημα παραδέχτηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνοντας: «Πιέζουμε τις τράπεζες να είναι πιο γρήγορες στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Πάντως οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι  το θέμα θα λυθεί εντός ημερών.  Σύμφωνα με το άρθρο, όσοι πληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας που προστατεύεται βάσει δικαστικής απόφασης δεν έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της δόσης, αφού οι τράπεζες αρνούνται να τους παρέχουν IBAN. Το αποτέλεσμα, όλον αυτόν τον καιρό, ήταν οι δανειολήπτες να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο γκισέ για να πληρώσουν τη δόση τους κάθε μήνα, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία και επιβάρυνση του δικτύου των τραπεζών.

Αρμόδιες πηγές της αγοράς παραδέχονται στο insider.gr το πρόβλημα και αναγνωρίζουν την ευθύνη των τραπεζών στη διαχείριση αυτής της μερίδας δανειοληπτών και αναφέρουν ότι οι τράπεζες σκοπεύουν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Και αυτό, διότι το πρόβλημα οξύνεται με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για περιορισμό των συναλλαγών στα καταστήματα. Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές κάτω των 400 ευρώ δεν εξυπηρετούνται πλέον στο γκισέ, με αποτέλεσμα όσοι οφειλέτες καταβάλλουν τη δόση που έχει οριστεί βάσει του Νόμου Κατσέλη να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Δανειολήπτης καταγγέλλει στο insider.gr ότι προσήλθε εχθές, Πέμπτη, στο κατάστημα συστημικής τράπεζας προκειμένου να πληρώσει τη δόση του ρυθμισμένου δανείου  πρώτης κατοικίας και ο υπάλληλος στο γκισέ αρνήθηκε να δεχθεί την καταβολή με μετρητά, η οποία ήταν μικρότερη των 400 ευρώ. Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στο ότι δεν παρέχονται εναλλακτικές σε αυτή τη μερίδα δανειοληπτών οι οποίοι αποδεδειγμένα βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής λόγω της 10ετούς κρίσης και θέλουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους αλλά οι τράπεζες κάθε άλλο παρά τους διευκολύνουν.

Επισημαίνουν, πάντως, οι ίδιες πηγές ότι μπορεί τώρα να ζητάμε από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις συναλλαγές τους, όμως υπάρχει ακόμη ικανός αριθμός συναλλαγών που δεν διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά.

About Author