Τελικά είναι fake τα πλάνα από την παραλία της Θεσσαλονίκης; – Τι λένε οι ειδικοί και ποιον δικαιώνουν (εικόνες, αναλύσεις, βίντεο)

Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προσφεύγει ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του Open Δημήτρης Μιχαλέλης, για το θέμα της προβολής από το κανάλι πλάνων από την παραλία της Θεσσαλονίκης, των οποίων η γνησιότητα αμφισβητήθηκε.

Όπως είναι γνωστό, το τηλεοπτικό κανάλι OPEN στις 30 Μαρτίου πρόβαλε ζωντανό ρεπορτάζ από τη νέα παραλία Θεσσαλονίκης. Στο βίντεο φαίνεται ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που περπατά, κάνει τζόκινγκ ή ποδήλατο. Αυτές οι εικόνες στάθηκαν αφορμή για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην παραλία.

Δείτε το βίντεο:

Οι αιτιάσεις όσων αμφισβήτησαν τη γνησιότητα του βίντεο εστιάζονται μεταξύ άλλων στα εξής:  οι άνθρωποι  που εμφανίζονται να περπατούν, δεν προχωρούν καθόλου, οι ποδηλάτες φαίνεται σαν να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, η προοπτική της εικόνας είναι αφύσικη, δηλαδή τα άτομα πίσω εμφανίζονται λιγότερο μικρά από όσα βρίσκονται πιο μπροστά.

Οι δύο ποδηλάτες φαίνεται ότι κατευθύνονται προς τη θάλασσα αλλά στην πραγματικότητα κινούνται πάνω στην προβλήτα που υπάρχει στη παραλία

Με καταιγισμό μηνυμάτων στα μέσα κοινωνική δικτύωσης πολλοί χρήστες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και ζητούσαν την παρέμβαση εισαγγελέα αλλά και την επιβολή πειθαρχικών μέτρων στο Κανάλι από την ΕΣΗΕΑ.

Το κανάλι από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως τα πλάνα είναι γνήσια και πως δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση και κατέθεσε το οπτικό υλικό στο ΕΣΡ.

Σύμφωνα με επαγγελματίες των οπτικοακουστικών μέσων, η εικόνα είναι πραγματική αλλά είναι παραμορφωμένη εξαιτίας της χρήσης πολύ ισχυρού τηλεφακού. Ο φακός αυτός μεγεθύνει την εικόνα, εκμηδενίζει τις αποστάσεις και επομένως δίνει την ψευδαίσθηση ότι οι άνθρωποι  συνωστίζονται σε περιορισμένο χώρο. Αυτό προκάλεσε την αίσθηση του ψηφιακά πειραγμένου βίντεο.

Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που βλέπουμε είναι ανεπτυγμένοι σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου, ενώ μας φαίνεται σα να είναι σε λίγα τετραγωνικά. Το ίδιο και οι ποδηλάτες: δεν πέφτουν στη θάλασσα αλλά συνεχίζουν την πορεία τους δεξιά στην προβλήτα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι  δύο κίτρινοι κάβοι, που απέχουν μεταξύ τους 18 μέτρα, βρίσκονται σχεδόν 90 μέτρα μακριά από την κάμερα. Η απόσταση αυτή λόγω της συμπίεσης φαίνεται ελάχιστη, ενώ τα βήματα των ανθρώπων και η διάρκεια που τη διανύουν είναι πραγματική.

Μια ανάλυση της διαφοράς που έχει η λήψη όταν χρησιμοποιηθεί τηλεφακός έχει κάνει ο Μάνος Μακράκης.

“Έφτιαξα ένα αφαιρετικό μοντέλο της παραλίας Θεσσαλονίκης από το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής μέχρι τον Κήπο των γλυπτών (συνολική απόσταση περίπου 900 μέτρα, αποστάσεις μεταξύ των κολώνων 24 μέτρα, οι μετρήσεις έγιναν από το Google maps) και τράβηξα δύο λήψεις. Έβαλα και κάμποσους ανθρώπους χωρίς να τους τσιγκουνευτώ.

Στην εικόνα (3) βλέπουμε μια λήψη με φακό 50 mm δηλαδή όπως βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Οι αποστάσεις εδώ αποτυπώνονται ρεαλιστικά.
Στην εικόνα (4) βλέπουμε μια λήψη από το ίδιο περίπου σημείο με τηλεφακό 400 mm ο οποίος συμπιέζει το βάθος πεδίου, μικραίνει τις αποστάσεις μεταξύ των αντικειμένων και φέρνει τα πάντα πιο κοντά στη κάμερα. Με τέτοιους φακούς τραβάνε τις λήψεις τους τα κανάλια για να δώσουν την εντύπωση του συνωστισμού. Αυτό είναι εμφανές αν συγκριθούν π.χ. οι αποστάσεις μεταξύ των κολώνων της εικόνας (4) με την εικόνα (5). Θα δούμε ότι μοιάζουν. Όλα έχουν συμπτυχτεί.

Το ίδιο συμβαίνει αν παρατηρήσουμε τα μπλε ανθρωπάκια. Στην εικόνα (4) φαίνεται ότι είναι σχεδόν δίπλα ενώ στην πραγματικότητα έχουν απόσταση 12 μέτρα (εικόνα (2)). Μαζί με τη κατάλληλη περιγραφή από τον ρεπόρτερ να πως επιτυγχάνεται ο συνωστισμός.

Στην τελευταία εικόνα βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο σε ένα πραγματικό παράδειγμα.“

Ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενηµέρωσης του OPEN, Δημήτρης Μιχαλέλης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, διέψευσε κατηγορηματικά όσα γράφονται και ακούγονται, ενώ διευκρίνισε ότι έχει σταλεί φάκελος με όλο το υλικό στο ΕΣΡ. Αναλυτικά επισημαίνει:

«..προφανώς κάποιοι την Ενημέρωση την αντιλαμβάνονται είτε ως αστείο είτε ως “σενάριο συνωμοσίας” ή ακόμη κι ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Επειδή όμως εμείς στις Ειδήσεις του ΟΡΕΝ δεν την αντιλαμβανόμαστε με κάποιον από αυτούς τους τρόπους…

κι επειδή η ευθύνη μας απέναντι στους Πολίτες -ιδίως αυτό το διάστημα- πρέπει να είναι ΑΠΟΛΥΤΗ, πριν από λίγη ώρα εστάλη στο ΕΣΡ επιστολή. Προσφεύγουμε αυτοβούλως για όσα κακοηθέστατα έχουν αναφερθεί για την τηλεοπτική κάλυψη της περασμένης Δευτέρας στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Διότι το ΕΣΡ είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει. Και μετά…βλέπουμε!

…προφανως κάποιοι την Ενημερωση την αντιλαμβανονται ειτε ως αστειο, ειτε ως «σεναριο συνωμοσιας», ή ακομη κι ως πεδιο…

Gepostet von Δημήτρης Μιχαλέλης am Mittwoch, 1. April 2020

Οι παρουσιαστές της εκπομπής απάντησαν:

Πηγή πληροφοριών: ellinikahoaxes.gr

About Author