Πότε θα “πατήσουν το κουμπί” για αυστηρότερα μέτρα- Το σχέδιο του Μαξίμου

Λίγες ημέρες πριν λήξει η ισχύς των περιορισμών στην κυκλοφορία και με δεδομένη την παράτασή τους, η αυστηροποίηση των περιορισμών αυτών εξαρτάται από την πορεία των κρουσμάτων και θανάτων τα επόμενα 24ωρα.

Δεδομένο είναι πάντως ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να δοκιμάζεται και να βρίσκεται στα «κόκκινα», με αποτέλεσμα όλοι ν’ απεύχονται μια έκρηξη των κρουσμάτων και δη των σοβαρών περιστατικών τις επόμενες ημέρες.

Οι ουρές στις τράπεζες, ο συνωστισμός στις λαϊκές αγορές και η κατάχρηση που παρατηρείται από μερίδα πολιτών ως προς τις άδειες μετακινήσεων έχουν θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση και το σύνθημα είναι ένα: Να μην πάει στράφι η προσπάθεια που έχει γίνει ως τώρα, αν και είναι ευρύτατα παραδεκτό πως η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα και αντιδρά μόνο μια μικρή μειοψηφία, βάζοντας, όμως, σε κίνδυνο τις ζωές και την υγεία όλων.

Έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων άφησε ο Στέλιος Πέτσας σε συνεντεύξεις του, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις ή/και αριθμητικό περιορισμό των καθημερινών μετακινήσεων για κάθε άτομο ξεχωριστά. Μολαταύτα, το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας φαίνεται ότι δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Αντιθέτως, εξετάζονται επιμέρους παρεμβάσεις, όπως περαιτέρω αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ενώ ήδη δόθηκε 10ήμερη παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τους ηλικιωμένους. Κατά τον ίδιο τρόπο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταβάλλονται οι συντάξεις σταδιακά και όχι απλώς σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ή ν’ αποκλειστεί η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, όπως συνέβη π.χ. με την παραλία της Θεσσαλονίκης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, αν τα πράγματα χειροτερεύσουν, θα λάβουν μία σειρά ακόμη πιο περιοριστικών μέτρων. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτά είναι τα εξής:

Πλαφόν στις μετακινήσεις για τα σούπερ μάρκετ ή τα άλλα ανοικτά καταστήματα και τις τράπεζες αλλά και χρονικός περιορισμός στις εξόδους για σωματική άσκηση. Αντί για ψώνια κάθε μέρα να επιτρέπεται η έξοδο για 3 με 4 φορές την εβδομάδα
Περισσότερα SMS στο 13033 από αυτά που θα ορίζονται με τις νέες αποφάσεις (3ή 4 την εβδομάδα για ψώνια) δεν θα γίνονται αποδεκτά και οι παραβάτες θα πληρώνουν το προβλεπόμενο πρόστιμο
Το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης κατά τις βραδινές ώρες είναι κάτι που επεξεργάζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά το Πάσχα θεωρείται δεδομένη και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες
Φυσικά, όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες αλλά και από τη στάση που κρατούμε όλοι με τις άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως την αποφυγή συνωστισμού εκεί όπου μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα ο κορονοϊός.

About Author