Πρόσβαση σε επιλεγμένες εκδηλώσεις μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού στις ψηφιακές αναμεταδόσεις συναυλιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ΕCHO) μέσω του Facebook του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο εγκαινιάζει νέο κύκλο ψηφιακών αναμεταδόσεων, προβάλλοντας στη διαδικτυακή «σκηνή» του συναυλίες και παραστάσεις που οι ίδιοι οι θεατές ανέδειξαν.

Οι φίλοι της μουσικής έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν στο site του Μεγάρου (http://www.megaron.gr/) , κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 21:30, παραγωγές που ήθελαν να ξαναδούν ή δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν, όταν παρουσιάζονταν στο ΜΜΑ.

Ο κύκλος «Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο» αρχίζει το Σάββατο 4 Απριλίου στις 21:30 με τη διαδικτυακή προβολή της όπερας «Λούλου» του Άλμπαν Μπεργκ, μιας από τις σημαντικότερες του 20ού αιώνα, με την Μάρλις Πέτερσεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακολουθούν την Τετάρτη 8/4 «Η στέψη της Ποππαίας», το μπαρόκ αριστούργημα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, και το Σάββατο 11/4 η «Ηλέκτρα» με τη μοναδική Αγνή Μπάλτσα στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

Τη σκηνοθεσία της «Λούλου» του Μπεργκ, που σηματοδοτεί την έναρξη του κύκλου των ψηφιακών αναμεταδόσεων, υπογράφει ο Άικε Γκραμς, ενώ την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος. Η αρχειακή μαγνητοσκόπηση της παράστασης πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 2005 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (διάρκεια: 147 λεπτά).

Στο πρόγραμμα προβολών μέσω streaming περιλαμβάνονται σημαντικοί σταθμοί από την πολιτιστική διαδρομή του Μεγάρου: «Ο Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ σε διασκευή στα ελληνικά για παιδιά (Μεγάλη Τετάρτη 15/4), το γκαλά όπερας «La Diva: 40 χρόνια» που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας με τη σοπράνο Ντινάρα Αλίεβα (Κυριακή του Πάσχα 19/4), «Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου (Τετάρτη του Πάσχα 22/4), η μουσική παράσταση «και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» με τον Γιώργο Νταλάρα σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά (Σάββατο 25/4), η «Θαΐς» του Ζυλ Μασνέ (Τετάρτη 29/4), «Η γυναίκα δίχως σκιά» του Ρ. Στράους (Σάββατο 2/5) και «Ο Νάνος» του Α. Τσεμλίνσκυ (Τετάρτη 6/5).

Ακόμη, η ταινία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα με τίτλο «Νίκος Σκαλκώτας: Οι μουσικές αναπνοές μιας ιδιοφυΐας», σε σενάριο-σκηνοθεσία Θωμά Κιάου, με τη φωνή του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη στον ρόλο του συνθέτη και αφηγήτρια την Κατερίνα Διδασκάλου, είναι τώρα διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Το φιλμ αποτελεί παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και προβλήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2019: ΕΤΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑ», οι οποίες διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου μουσουργού.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης «Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο», προβάλλονται on demand επιλεγμένες εκδηλώσεις του Μegaron Plus , στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και διανοητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Judith Butler, Richard Caplan, Μαρία Ευθυμίου, Maurice Godelier, Πέτρος Θέμελης, Lucas Kello, Μαριλένα Κοππά, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Marκ Mazower κ.ά.) καθώς και καταξιωμένοι λογοτέχνες (Νάσος Βαγενάς, Κική Δημουλά, Asli Erdoğan, Ian McEwan, Άλκη Ζέη, Μένης Κουμανταρέας, Jo Nesbo, Τίτος Πατρίκιος, Λάκης Παπαστάθης, Φωτεινή Τσαλίκογλου κ.ά.).

Πηγή: ΑΠΕ

About Author