Βρυξέλλες: Σχέδιο για πανευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης ανεργίας

Χρηματοδότηση ως και €100 δισ. μέσω δανεισμού σε κράτη μέλη για τη στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν, σύμφωνα με τους Financial Times.

Oι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προτείνουν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που πλήττονται από την πανδημία.

Όπως ανέφεραν διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδια για την άντληση πόρων για ένα σύστημα αντασφάλισης 80 ως 100 δισ. ευρώ για χώρες που αντιμετωπίζουν αλματώδη αύξηση της ανεργίας.

Με βάση τα σχέδια, η Ε.Ε. θα παρέχει δάνεια στις κυβερνήσεις που χρειάζονται βοήθεια για τη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης και των ανέργων.

Θα υπάρχουν όρια στο ποσό της στήριξης που θα είναι διαθέσιμο για κάθε χώρα.

Η Ε.Ε. θα συγκεντρώσει τους πόρους του ταμείου μέσω δανεισμού ο οποίος θα έχει ως εγγύηση κεφάλαια του κοινοτικού προϋπολογισμού που δεν έχουν διατεθεί και ενδεχομένως και εγγυήσεις από κυβερνήσεις κρατών μελών.

Η Κομισιόν ευελπιστεί ότι το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης θα εγκρίνει το σχέδιο το οποίο αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

About Author