Γιατί ο Σ. Τσιόδρας λέει “όχι” στην εκτεταμένη χρήση μάσκας- Το αντίθετο συμβαίνει σε Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία

Την ώρα που γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια εφαρμόζουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και όχι μόνο τους υγειονομικούς, κι ενώ η ίδια συζήτηση γίνεται στην Αυστρία και την Τσεχία, ο Σωτήρης Τσιόδρας κινήθηκε σήμερα σε εντελώς αντίθετη γραμμή, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να φοράμε μάσκα, ει μη μόνο εάν έχουμε νοσήσει ή βρισκόμαστε κοντά σε άτομα που έχει νοσήσει.

 

Στην ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε 20 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου σε σύνολο 383 ατόμων που ελέγχθηκαν. Είπε ότι ήδη ο ΕΟΔΥ επιλαμβάνεται της κατάστασης. Αναφερόμενος δε στην περίπτωση μιας αλλοδαπής γυναίκας, η οποία γέννησε σε δημόσιο νοσοκομείο και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική στον ιό σημείωσε ότι «ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές του κρούσματος και φιλικό πρόσωπο της γυναίκας με το οποίο συγκατοικούσε δεν είναι φορέας του ιού».

Κάνοντας λόγο για τη μεταδοτικότητα του ιού, είπε ότι φαίνεται πως σε κάθε συμπτωματικό αντιστοιχεί κι ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει. «10-50% των μεταδόσεων εκτιμούμε ότι οφείλονται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι όσο στο εξωτερικό

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 82 νέα κρούσματα από την κοινότητα και 20 επιπλέον από το κρουαζιερόπλοιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 1.314. 85 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων είναι τα 65 έτη. 17 από αυτούς είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ το 57% από τους διασωληνομένους έχει υποκείμενο νόσημα. Έξι ασθενείς πήραν εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 7 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών αριθμών στη χώρα μας στους 49. «Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι όπως στο εξωτερικό, αλλά αυτό δείχνει την επιθετική μορφή της νόσου» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.

Οι μάσκες είναι μόνο για όσους έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας στις μάσκες, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για άλλους ιούς δεν έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική η χρήση τους από ανθρώπους που δεν νοσούν. «Μεγαλύτερο όφελος από την κάλυψη της μύτης και του στόματος υπάρχει για όσους νοσούν» είπε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο όσοι έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς. Μάλιστα παρατήρησε ότι ή χρήση μάσκας γίνεται με πολύ λανθασμένο τρόπο όπως προέκυψε από τις ίδιες μελέτες.

Το αντίθετο στην Γερμανία

Όλο και περισσότεροι ειδικοί στη Γερμανία ζητούν να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και ειδικά εκεί όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας. Πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το μέτρο αυτό, διερωτάται σε ρεπορτάζ της η Deutsce Welle.

Και αναφέρει:

Ο γνωστός γερμανός επιδημιολόγος Αλεξαντερ Κεκουλέ είναι ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής/ χειρουργικής μάσκας σε δημόσιους χώρους. Όπως δηλώνει προς την Bild: «Κάθε άνθρωπος που συναντά έξω άλλους και δεν μπορεί να τηρήσει την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας θα έπρεπε να φορά μάσκα. Αυτό ισχύει πρωτίστως για κλειστούς χώρους διότι όταν δεν υπάρχει ρεύμα αέρα ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα».

Όπως εξηγεί ο επιδημιολόγος «τα πράγματα είναι απλά: στατιστικά κάθε άνθρωπος που είναι θετικός στον κορωνοϊό τον μεταδίδει σε άλλους τρεις. Με μια απλή μάσκα όλοι μπορούν να συμβάλλουν στο να μειωθεί το ποσοστό μετάδοσης σε λιγότερο από έναν ανθρώπους. Εάν πετύχουμε αυτό το ποσοστό, τότε θα περάσει η επιδημία!».

Εν τω μεταξύ η Ιένα (στην ανατολική Γερμανία με πληθυσμό 110.000 κατοίκους) είναι η πρώτη πόλη της Γερμανίας, όπου η χρήση μάσκας γίνεται προσεχώς υποχρεωτική. Το νέο μέτρο ισχύει για καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και όλα τα δημόσια κτίρια.

Λόγω έλλειψης μασκών μπορεί να φορά κανείς μαντίλια ή και κασκόλ, αρκεί αυτά να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα. Οι δημοτικές αρχές καλούν μάλιστα τους πολίτες να ράψουν, ει δυνατόν, τις δικές τους μάσκες. «Ράψτε για τον εαυτό σας και άλλους ανθρώπους τη σημαντική αυτή προστασία για τη μύτη και το στόμα για να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Είναι προτιμότερο να φοράμε οποιαδήποτε μάσκα από το να μη φοράμε καμία».

About Author