Λιβύη: Εξοντώθηκαν τζιχαντιστές – Βαριά πλήγματα για την Τουρκία

Σημαντικές νίκες καταγράφει στο ενεργητικό του ο στρατός του LNA υπό την καθοδήγηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Μέρα με τη μέρα ο LNA κερδίζει έδαφος μετά από καίρια πλήγματα που κατάφερε τα τελευταία 24ωρα στις θέσεις των τζιχαντιστών μισθοφόρων που προέρχονται από την Συρία και τους έχει στείλει η Τουρκία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του GNA του Φαγιέλ Αλ Σάρατζ που ελέγχει την Τρίπολη και ένα μικρό μέρος στα βόρεια της χώρας.

Το σαββατοκύριακο αλλά και τη Δευτέρα (30/3) το πρωί ο LNA κατάφερε να χτυπήσει βάσεις των ακραίων ισλαμιστών ενώ σε μία περίπτωση κατάφερε να αποκρούσει και οργανωμένη επίθεση τους καταφέρνοντας σημαντικά χτυπήματα. Οι νεκροί προέρχονται από τις ακραίες ομάδες φανατικών ισλαμιστών και σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο (SOHR) ανήκαν στις ομάδες “al-Mu’tasim Division, Sultan Murad, Suqur Al-Shamal Brigade, Al-Hamzat και Suleiman Shah”.

Νεκροί 156 τζιχαντιστές

Το SOHR υποστηρίζει πως περισσότεροι από 156 μισθοφόροι που έχει στείλει η Τουρκία από τη Συρία είναι νεκροί. Μεταξύ αυτών και ο Toύρκος τζιχαντιστής Μουράτ Πολάτ από τη Σμύρνη που θεωρούνταν από τους βασικότερους στόχους του LNA.

Οπως μεταδίδει το ίδιο μέσο, το ηθικό των τζιχαντιστών έχει καταρρεύσει καθώς η Τουρκία έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της προς τους μισθοφόρους, ενώ οκτώ μαχητές που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη στάλθηκαν από την Τουρκία στις εστίες του σε περιοχές κοντά στον Ευφράτη.

ο SOHR έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα ηχητική καταγραφή στην οποία ένας μαχητής από τη Συρία που πολεμάει στο πλευρό του GNA στη Λιβύη έκανε έκκληση στους συμπατριώτες του σταματήσουν να πηγαίνουν στην Λιβύη καθώς η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. «Η Τουρκία πλήρωσε τους μισθούς μας μόνο για ένα μήνα. Δεν έχει εξασφαλίσει τίποτα για μας. Ακόμη και τα τσιγάρα, τα αγοράζουμε με ότι χρήματα έχουμε. Μένουμε πολλά άτομα μέσα σε σε ένα σπίτι. Δε μπορούμε να βγούμε από αυτό για να αναπτύξουμε τις θέσεις μας, καθώς οι θέσεις του Χαφτάρ είναι πολύ περισσότερες στην περιοχή. Όλοι μας θέλουμε να επιστρέψουμε στη Συρία. Υπάρχουν κάποιες επαφές για να εγκαταλείψουμε τη Λιβύη και να γυρίσουμε στη Συρία μέσω του Al-Sham Corps», είπε η φωνή που φέρεται να ανήκει σε μισθοφόρο ακραίο ισλαμιστή.

Το σαββατοκύριακο ο LNA έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την σύλληψη δύο μισθοφόρων ακραίων ισλαμιστών έπειτα από μάχες σώμα με σώμα που έγιναν. Μάλιστα ο ένας είναι τραυματισμένος σε καρότσα ενός φορτηγού ανήμπορος να αντιδράσεις και να σηκωθεί και λέει πως τον εγκατέλειψαν εκεί. Ενας άλλος γλίτωσε τη ζωή του από βομβαρδισμό και παρακαλάει για έλεος τις δυνάμεις του LNA υποστηρίζοντας πως εξαπατήθηκε.

About Author