Το έκτακτο σχέδιο για την οικονομία- Τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Χρ. Σταϊκούρας: Εντός των ημερών διεύρυνση των ΚΑΔ

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Μιλώντας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας νωρίτερα σήμερα στο MEGA εξέφρασε την προσωπική του αγωνία για 3 αριθμούς: 2 εκατομμύρια μισθωτούς που πρέπει να βοηθηθούν, 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις. «Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο» δήλωσε μεταξύ άλλων την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για το λογαριασμό που κανείς δεν μπορεί εκτιμήσει σε ποια επίπεδα θα φθάσει και κυρίως με ποιον τρόπο θα πληρωθεί.

Ο μεγάλος, επικίνδυνος, άγνωστος Χ είναι η διάρκεια της κρίσης, την οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει.

Αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο βρίσκεται το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι η κρίση θα κορυφωθεί μέσα στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου και μετά θα ξεκινήσει να φθίνει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στο τραπέζι δεν βρίσκονται και δυσμενέστερα σενάρια: Είτε για συνέχιση της κρίσης για μεγαλύτερο διάστημα, ή για προσωρινή ύφεση και επανεμφάνιση του προβλήματος αργότερα μέσα στο έτος. Σε όλα τα σενάρια το 2020 θεωρείται πλέον μια χαμένη χρονιά για την ελληνική οικονομία καθώς η ανάκαμψη ανακόπηκε με βίαιο τρόπο και πλέον η κυρίαρχη εκτίμηση κάνει λόγο για ύφεση τουλάχιστον 3% φέτος. Ακόμη χειρότερα μιλάμε για μια πρόβλεψη που είναι σαν κινούμενη άμμος αφού θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη χειρότερη, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την πορεία της ανάκαμψης μετέπειτα.

Μέχρι τέλη Μαΐου στο βασικό σενάριο η άσκηση φαίνεται πως βγαίνει. Από εκεί και μετά, όλα θα μπουν στο τραπέζι της επαναξιολόγησης. Ήδη η κυβέρνηση αναθεωρεί τον προϋπολογισμό και στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ανεβάζει στα 5 δισ. ευρώ το αποθεματικό έκτακτων δαπανών, από περίπου 4 δισ. που ήταν η πρόβλεψη πριν λίγες μέρες.

Στην παρούσα φάση όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικρατεί αναβρασμός και παρακολουθούνται σε ημερήσια βάση όλες οι δαπάνες καθώς «φουσκώνει» ο λογαριασμός και τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Περισσότερα στο libre.gr

About Author