Δημοσιονομική “τρύπα” 5 δισ. ευρώ κάθε μήνα!- Κόντρα Σταϊκούρα- Τσακαλώτου

Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα: τόσο έχουν υπολογίσει στο Υπουργείο Οικονομικών τη δημοσιονομική τρύπα που θα δημιουργείται κάθε 30 ημέρες από την καθίζηση των εσόδων και τις αυξημένες δαπάνες για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής».

Και αν μεν, η οικονομία αρχίσει να επιστρέφει σε κάποια κανονικότητα ως τις αρχές του καλοκαιριού -και άρα, χωρίς να πληγεί ο πυρήνας της τουριστικής περιόδου- τότε η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αν όμως η κρίση επεκταθεί και πέραν του Ιουνίου, η άντληση της ρευστότητας που απαιτείται για την κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας, θα είναι δύσκολη, ιδίως αν δεν υπάρξει επαρκής ευρωπαϊκή στήριξη –σενάριο που αναθερμαίνεται μετά τις τελευταίες δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν για το ευρωομόλογο…

Το έδαφος για τα δύσκολα προετοιμάζει ήδη ο Χρήστος Σταϊκούρας: πολύ χαρακτηριστική η δήλωσή του σήμερα στο «Βήμα» (και τον Ζ. Τσώλη): «Πρέπει να προετοιμαστούμε όλοι να ζήσουμε με λιγότερα από ό, τι υπολογίζαμε πριν από αυτή την αναπάντεχη και πρωτόγνωρη κρίση».

Έχουν πεισθεί, όμως, όλοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ότι εν τέλει θα είναι δίκαιος ο επιμερισμός των βαρών; Προφανώς όχι -και είναι επίσης χαρακτηριστική η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την ίδια εφημερίδα (συνέντευξη στον Λ. Σταυρόπουλο): «Περνάει (σ.σ. η κυβέρνηση) μνημόνιο που ούτε ο Τόμσεν δεν ονειρεύτηκε…».

Επιπλέον, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών της αντιπολίτευσης εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι τόσο άτολμα ώστε δεν θα υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη. «Αλλά και όταν έρθει η ανάκαμψη φοβάμαι ότι δεν θα είναι για όλους. Η ΝΔ έχει αποφασίσει να αφήσει πολύ κόσμο εκτός», επιπλέον ότι «η αδιαφορία της ΝΔ για το λαϊκό εισόδημα ήταν πασιφανής. Τώρα όμως γίνεται απόλυτα προφανής και η πλήρης περιφρόνησή της για τη μεσαία τάξη».

Πηγή: libre.gr

About Author