Το “μυστικό” της Καστοριάς που φοβίζει τους επιδημιολόγους

Ο τέταρτος νεκρός (συνολικά 29 πανελλαδικά) στην περιοχή της Καστοριάς έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του νομού αλλά και στους επιστήμονες καθώς επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις πως εξελίσσεται σε μια “μικρή Λομβαρδία” με αναλογικά μεγαλύτερο αριθμοί κρουσμάτων από πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο 70χρονοςάνδρας που έχασε τη ζωή του από τον θανατηφόρο ιό έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η Καστοριά κάνει δραματική έκκληση για την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και οι φορείς της μακεδονικής πόλης φοβούνται ότι δεν θα αντέξει το νοσοκομείο στο εγγύς μέλλον. Η Καστοριά είναι μία εβδομάδα πιο μπροστά από την υπόλοιπη Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη διασπορά του ιού και υπάρχει μεγάλος φόβος για την ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του στον πληθυσμό.

Πριν μερικές ημέρες, ο τραγικός θάνατος από κορονοϊό, μιας γυναίκας 41 χρονών, μητέρας τριών παιδιών από το μικρό χωριό Γάβρος, παράλληλα με τα 29 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους 11 «θετικούς» στον ιό γιατρούς και τους 4 συνολικά νεκρούς στον νομό- ο ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο της πόλης-, έχουν τραβήξει όλα τα βλέμματα του πανελληνίου στην Καστοριά.

Η διεθνής έκθεση γούνας στο Μιλάνο το «σημείο μηδέν» της Καστοριάς

Ένα μήνα πριν η Καστοριά φτάσει να αποτελεί μεγάλη είδηση για την εξάπλωση του κορονοϊού σε τοπική κοινωνία, μια μεγάλη διεθνής έκθεση γούνας πραγματοποιούνταν στο Μιλάνο από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Dikaiologitika News από την τοπική κοινωνία της πόλης, στο άνοιγμα της έκθεσης στο Μιλάνο, περίπου 300 γουναράδες ήταν εκεί και δειγμάτιζαν τα προϊόντα τους. Σημειώνεται εδώ ότι η Καστοριά έχει 2 συλλόγους γουνοποιών- τον ΣΕΓ (Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών) και τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς- «Προφήτης Ηλίας».Αυτό που επικρατεί σήμερα στην Καστοριά, έναν ολόκληρο μήνα μετά, είναι μια κατάσταση θυμού σε μεγάλο κομμάτι της πόλης σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις από την παραπάνω μαζική έξοδο στο Μιλάνο.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα του κορονοϊού στέλνονται στο ΑΧΕΠΑ, ενώ πολλά άλλα …κάνουν πρώτα μια στάση στο νοσοκομείο της πόλης το οποίο όμως δεν αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού, παρ’ ότι λόγω της κατάστασης αναγκάστηκε να γίνει. H πίεση που έδωσε στο τοπικό σύστημα υγείας η παραπάνω εξέλιξη με την έκθεση, είναι ανυπολόγιστη αν ευσταθούν αυτά που λέγονται σε όλη την πόλη ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση μετά το ταξίδι των επαγγελματιών γουναράδων στην ιταλική πόλη.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Libre.gr

About Author