“Παζάρι της φρίκης” της Γερμανίας με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

«Εκκενώστε τώρα τα ελληνικά νησιά» είναι ο τίτλος σχολίου στη διαδικτυακή σελίδα του Spiegel. Το δημοσίευμα όπως και τόσα άλλα των τελευταίων ημερών απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα εστιάζει στο τι θα πρέπει να γίνει αφού περάσει όλη αυτή η κρίση:

«Μετά το τέλος της κρίσης με τον κορωνοϊό τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει επιτέλους να βοηθήσουν την Ελλάδα να οργανώσει γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες απονομής ασύλου, που θα επιτρέπουν σε λίγες μόλις εβδομάδες να φεύγουν οι άνθρωποι από τα νησιά. Η Ελλάδα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να επιστρέφει πίσω στην Τουρκία όσους δεν χρειάζονται προστασία στην ΕΕ. Παράλληλα η ΕΕ, όταν περάσει αυτή η κρίση, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων μετά τις προσήκουσες διαδικασίες».

Ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ «έδωσε τον λόγο του» για την υποδοχή παιδιών από τα προσφυγικά κέντρα των νησιών

Ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ «έδωσε τον λόγο του» για την υποδοχή παιδιών από τα προσφυγικά κέντρα των νησιών

Με τις διαφωνίες που υπάρχουν στη γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με την υποδοχή ανήλικων προσφυγόπουλων από την Ελλάδα ασχολείται δημοσίευμα της Handelsblatt. «Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έδωσε το λόγο του: η Γερμανία θα συμμετάσχει στη μεταφορά προσφυγόπουλων από τους άθλιους καταυλισμούς στην Ελλάδα.

Η κρίση του κορωνοϊού δεν αλλάζει τίποτα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt η καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών συζητούν για την υποδοχή 500 παιδιών. Το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να περιορίσει τον αριθμό όμως στα 350 παιδιά.

Η Γερμανία δεν θέλει να πάρει πολλά περισσότερα παιδιά από τη Γαλλία. Η μεταφορά τους ήταν θέμα αυτή την εβδομάδα και στο κυβερνητικό συμβούλιο. Οι διαφορές δεν στάθηκε δυνατό να γεφυρωθούν. Έντονη κριτική όμως ασκείται από το SPD ‘ακριβώς αυτή τη στιγμή που απειλείται ο κίνδυνος του κορωνοϊού, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν αναξιοπρεπή παζάρια στην πλάτη των παιδιών, δήλωσε ο Φρανκ Σβάμπε, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλώντας στην Handelsblatt».

Συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον επίσης σχετικά με το θέμα της μεταφοράς παιδιών από τους προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Η κυρία Γιόχανσον δηλώνει: «Έχω σοβαρές ανησυχίες διότι οι καταυλισμοί στην Ελλάδα είναι υπερπλήρεις. Για το λόγο αυτό συνεργαστήκαμε στενά τις τελευταίες ημέρες με την ελληνική κυβέρνηση, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με ανθρωπιστικές οργανώσεις για την εκπόνηση ενός σχεδίου. Το θέμα είναι να φροντίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να προστατεύσουμε την υγεία τους. Θέλουμε να απομονώσουμε αυτούς που θα κινδύνευαν περισσότερο από μια μόλυνση του κορωνοϊού».

Η κυρία Γιόχανσον δεν επανήλθε στη δήλωση που φέρεται να έκανε προ ημερών ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση που δεν θέλει να μετακινήσει πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, ωστόσο το ερώτημα παραμένει και οι αμφιβολίες εντείνονται καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο.

Στην ερώτηση γιατί δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα από τα οκτώ κράτη – μέλη της ΕΕ που είχαν υποσχεθεί να πάρουν τα 1.600 παιδιά, η κυρία Γιόχανσον απαντά: «Κι όμως έχουν γίνει πολλά. Συνεργαστήκαμε στενά με την ελληνική κυβέρνηση, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασύλου και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση ώστε να λύσουμε πρακτικά ζητήματα. Ελπίζω τώρα, την άλλη εβδομάδα, οι χώρες υποδοχής να πάρουν τα πρώτα παιδιά. Το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν προχωρήσει περισσότερο με τις προετοιμασίες».

Με πληροφορίες από την DW

About Author