«Μαϊμού» Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας στο Μουσείο της Βίβλου

Tα χειρόγραφα τα οποία είχαν αποκτηθεί έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων αποδείχθηκε ότι είχαν κατασκευαστεί από… σολόδερμα

​Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, όπως είναι γνωστά, είναι  κομμάτια από τους παλαιότερους πάπυρους της Παλαιάς Διαθήκης που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, κυρίως των Δέκα Εντολών, του πρώτου κεφαλαίου της Γένεσης, των Ψαλμών, το βιβλίο του Ησαΐα στο σύνολο του, καθώς και απόκρυφα κείμενα περιλαμβάνονται στα χειρόγραφα αυτά. Ανακαλύφθηκαν το 1947 στο Κουμράν, σε μια σπηλιά κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στη Δυτική Όχθη  και η αξίας τους είναι ανυπολόγιστη. Τα παλαιότερα χειρόγραφα χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. και το πιο πρόσφατο γράφτηκε το έτος 70, τη στιγμή της καταστροφής του δεύτερου εβραϊκού Ναού από τις ρωμαϊκές λεγεώνες.

Το μεγαλύτερο μέρος των (γνωστών) Χειρογράφων εκτίθεται στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, όμως πολλά μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες «παινεύονται» ότι έχουν στην κατοχή τους κομμάτια. Τα κομμάτια αυτά προέρχονται από μια συλλογή 70 περίπου κομματιών, γνωστή ως Post-2002 fragments, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα από τον William Kando, γιο αρχαιοπώλη. Ο  Kando διατείνονταν ότι τα χειρόγραφα –ή ό,τι απέμεινε από αυτά- βρίσκονταν σε θυρίδα ελβετικής τράπεζας όπου τα είχε τοποθετήσει για φύλαξη ο πατέρας του που τα είχε αποκτήσει επτά δεκαετίες νωρίτερα από Βεδουίνους βοσκούς.

Κάποια από αυτά αποκτήθηκαν από τον Steve Green, απόγονο της «δυναστείας» των ιδιοκτητών της αλυσίδας εμπορικών καταστημάτων Hobby Lobby για το Μουσείο της Βίβλου, «προσφορά» της οικογένειας στην Ουάσιγκτον.

Όμως, όπως αποδεικνύεται, μετά από πολύμηνη διεξοδική έρευνα που άρχισε το 2017 από μια ομάδα ερευνητών, ο θησαυρός ήταν… άνθρακες. Οι ερευνητές που ειδικεύονται σε απάτες σχετικές με έργα τέχνης, αποφάνθηκαν οριστικά ότι τα «πολύτιμα» εκθέματα ήταν πλαστά, κατασκευασμένα από σολόδερμα ρωμαϊκής εποχής

Μάλιστα, προειδοποιούν ότι είναι πιθανό πως οι περγαμηνές – μαϊμούδες είναι περισσότερες από ό,τι φανταζόμαστε και τα θύματα της απάτης πολλά.

About Author