Η έλλειψη εργατικών χεριών απειλεί την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, από την Ουέλβα μέχρι το Αμβούργο και από το Νιουκάστλ έως τη Νάπολη, οι αγρότες της Ευρώπης αγωνίζονται να βρουν ανθρώπους για συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, τα οποία συχνά πρέπει να μαζεύονται με το χέρι, συνήθως μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Συνήθως, βασίζονται σε εποχικούς εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική, αλλά οι φόβοι του κοροναϊού κρατούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες στο σπίτι τους και οι έλεγχοι στα σύνορα σταματάνε πολλούς από αυτούς που επιθυμούν να κάνουν το ταξίδι.

Οι φράουλες και τα σπαράγγια αφήνονται ήδη να σαπίσουν στην Ισπανία, την Ιταλία και τη νότια Γαλλία. Πιο βόρεια, οι παραγωγοί όλων των ειδών, από τις πράσινες σαλάτες και τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, ανησυχούν για το τι πρέπει να κάνουν.

Τα αστικά κέντρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ακόμη και αυτά για τα οποία γίνεται συγκομιδή, δεν θα φτάσουν ποτέ στους καταναλωτές, καθώς οι υπαίθριες αγορές είναι κλειστές και οι μεταφορές δύσκολες.

Η Γαλλία αναμένει ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι δεν θα εμφανιστούν φέτος, ενώ η Ιταλία περιμένει ότι θα λείπουν 100.000. Η Γερμανία έχει συνήθως 30.000 μετανάστες αγρότες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο, αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα από αυτούς έχουν εμφανιστεί φέτος, την ώρα που πλέον τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν κλείσει.

Η Γερμανία δημιούργησε έναν ιστότοπο, στον οποίο υπάρχουν χιλιάδες αμειβόμενες γεωργικές εργασίες. Μια παρόμοια πρωτοβουλία στην Αυστρία έδειξε ότι 7.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί από την ώρα που οι Ανατολικοευρωπαίοι επέστρεψαν μαζικά στα σπίτια τους, καθώς τα σύνορα έκλεισαν πριν από μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση λέει ότι η χώρα χρειάζεται τρεις φορές περισσότερους.

Πηγή: euro2day.gr

About Author