ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη ενίσχυσης των Δομών Υγείας των νησιών

Την ανάγκη ενίσχυσης των Δομών Υγείας των νησιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές στη Βουλή. Οι βουλευτές υπογραμμίζουν τη συνταγματική υποχρέωση που έχει το κράτος για τη λήψη ειδικών πρωτοβουλιών στήριξης των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και ως εκ τούτου την ισότιμη και ισόρροπη ενίσχυση και των νησιωτικών Δημοσίων Δομών Υγείας.

Όπως αναφέρουν «τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι δημόσιες επιστολές και τα υπομνήματα δημάρχων και Ιατρικών Συλλόγων των νησιών, οι οποίοι καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα προστασίας που παρέχονται στους λειτουργούς Υγείας των περιφερειακών Κέντρων Υγείας, την υποστελέχωση αυτών αλλά και την αδυναμία τοπικής εξέτασης δειγμάτων. Περαιτέρω, έντονη είναι η ανησυχία των τοπικών φορέων για τον σχεδιασμό του ΕΟΔΥ σε περιπτώσεις όπου βρεθεί κρούσμα Covid- 19 σε νησί και χρειαστεί άμεση αεροδιακομιδή, με δεδομένο ότι λίγες έως ελάχιστες είναι οι νησιωτικές δομές που μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό ή πιθανές επιπλοκές αυτού. Παράλληλα, τα νησιά τα οποία φιλοξενούν, πια, δυσανάλογο, της χωρητικότητας των ανάλογων δομών, αριθμό προσφύγων και μεταναστών, εκφράζουν έντονα διαβήματα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας αυτών, καθώς οι ανάγκες υγειονομικής κάλυψης έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους, πόσο, δε μάλλον, σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων».

Με την ερώτηση καλείται το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει με ποιο τρόπο προτίθεται να εντάξει τις Δομές Υγείας των νησιών στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, να ενημερώσει για την πορεία κάλυψης των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους τρόπους διακομιδής των ασθενών.

About Author