Οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 15 εκατ. δολάρια τον Μαδούρο για “ναρκοτρομοκρατία”

Στην επικήρυξη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, με την κατηγορία της “ναρκοτρομοκρατίας”, προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση, προσφέροντας αμοιβή 15 εκατ. δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη σύλληψή του.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανάλογες κατηγορίες έχουν ασκηθεί και εναντίον πέντε ακόμη πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών της Βενεζουέλας, για τους οποίους επίσης προσφέρει αμοιβές για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους, ύψους έως 10 εκατ. δολαρίων για τον καθένα.

Όλοι τους κατηγορούνται ότι “διευκολύνουν τις αποστολές ναρκωτικών από τη Βενεζουέλα” προς τις ΗΠΑ διά αέρος και θαλάσσης, σύμφωνα με τους γενικούς εισαγγελείς του Μαϊάμι και της Νέας Υόρκης.

Η επικήρυξη εναντίον ενός αρχηγού κράτους αποτελεί μια τολμηρή κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ και καταδεικνύει την πρόθεση της Ουάσιγκτον να εκδιώξει από την εξουσία τον Μαδούρο. Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον έσπευσε να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που αυτονακηρύχθηκε “προσωρινός πρόεδρος” της χώρας πέρυσι, ενώ έλαβε και σειρά κυρώσεων κατά της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Ωστόσο, ο Μαδούρο κατάφερε να διατηρήσει την εξουσία έχοντας στο πλευρό του την αστυνομία και τον στρατό, παραμένοντας στο Καράκας.

Παρότι οι πιθανότητες των ΗΠΑ να συλλάβουν και να οδηγήσουν στο εδώλιο τον Μαδούρο είναι μικρές, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τονίζει ότι “διερευνά όλες τις επιλογές” όσον αφορά τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας.

About Author