Γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στον κοροναϊό

Εβδομήντα οκτώ νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν χθες από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στην Αριστοτέλους, ανεβάζοντας το σύνολο των προσβληθέντων στους 821. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 22.

Εξ’ αυτών, 18 ήταν άνδρες και μόνο 4 γυναίκες. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και οι 21 από τους 22 είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίοδρας, φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι λόγοι που οι άνδρες που προσβάλλονται από τον κορονοϊό είναι πιο ευάλωτοι σε σχέση με τις γυναίκες.

Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί έχουν διαθέσιμα δεδομένα από τις τρεις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, την Κίνα, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα. Φαίνεται πως οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από το νέο ιό από τις γυναίκες, ενώ την ίδια ώρα τα σοβαρά περιστατικά είναι περισσότερα σε άνδρες από τις γυναίκες, όπως και οι θάνατοι.

“Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν κάποια δεδομένα από τις μικρότερες επιδημίες του πρώτου ιού SARS, αλλά και του MERS, που είναι “ξαδερφάκια” αυτού του κορονοϊού, οι οποίες δείχνουν ακριβώς το ίδιο” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Σε μια πρώτη εκτίμηση, το γεγονός πως οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι μπορεί να οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το κάπνισμα ή την κατάχρηση αλκοόλ. Κατά τεκμήριο, καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες, όπως η Κίνα, εξήγησε ο Καθηγητής.

Σημειώνεται πως οι καπνιστές φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν, ενδεχομένως με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στον πνεύμονα.

Επιπλέον, φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων. Πρόσφατα πειράματα που είχαν να κάνουν με το SARS, είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από αυτό τον ιό, όπως επίσης φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα.

“Το Χ χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα των γυναικών, έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα”.

Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό. Στην Ιταλία συμβαίνει περισσότερο από ότι συνέβη στην Κίνα. Και στην πατρίδα μας, βλέπετε, ακολουθείται ένα παρόμοιο παράδειγμα και θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας. Αλλά τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι ισχυρά για έναν προστατευτικό ρόλο, όσον αφορά το γυναικείο φύλο σε σχέση με το ανδρικό.

Παρόλα αυτά βέβαια, και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν. Δεν είναι άνοσες στον ιό. Και αυτές πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και φυσικά, όπως είδατε και στους θανάτους σιγά-σιγά βλέπουμε και μερικές γυναίκες” υπογράμμισε ο Καθηγητής.

About Author