Η διαχείριση της κρίσης ενισχύει τους συντηρητικούς της Μέρκελ

Η δημοτικότητα των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ έχει αυξηθεί στην κοινή γνώμη χάρη στη διαχείριση από την κυβέρνηση της κρίσης του κορονοϊού, καθώς σημερινή δημοσκόπηση δείχνει αύξηση της δημοτικότητάς τους στο υψηλότερο επίπεδο από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, στους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη κούρσα για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας τους, και το βαυαρικό αδελφό κόμμα τους, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), καταγράφουν αύξηση 4 μονάδων από την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται στο 36%, σε σύγκριση με το 32,9% που είχαν επιτύχει στις εκλογές του 2017.

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό σημείωσαν άνοδο κατά 1 μονάδα φθάνοντας στο 16%, ενώ οι Πράσινοι, οι οποίοι είχαν καταγράψει αύξηση πέρυσι εξαιτίας των φόβων για την κλιματική αλλαγή, σημείωσαν πτώση 3 μονάδων, στο 17%.

“Η κρίση του κορονοϊού έχει οδηγήσει σ’ ένα είδος αναγέννησης, τουλάχιστον όσον αφορά τα δύο κύρια παραδοσιακά κόμματα”, δήλωσε ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ, ο οποίος επικαλέσθηκε ως λόγο γι’ αυτό το γεγονός το ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επικεντρώθηκαν στην επίλυση του προβλήματος του κορονοϊού και έβαλαν πίσω τους τις εσωτερικές διενέξεις τους.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι 40% των Γερμανών είναι πεπεισμένοι πως το συντηρητικό μπλοκ μπορεί καλύτερα απ’ όλους να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας. Πρόκειται για αύξηση κατά 12 μονάδες σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα.

Τα μαζικά τεστ εξηγούν το σχετικά χαμηλό ποσοστό θανάτων στη Γερμανία

Τα μέχρι στιγμής σχετικά χαμηλά ποσοστά των θανάτων από τον κορονοϊό στη Γερμανία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον μεγάλο αριθμό των τεστ που γίνονται στη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές γνωρίζουν για την ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων, περιλαμβανομένων και των ηπιότερων, δήλωσε ένας κορυφαίος ιολόγος.

Ο ερευνητής ιολόγος του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, μιλώντας κατά τα εγκαίνια μιας υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση συμμαχίας για την προώθηση της έρευνας σχετικά με τον ιό, δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία διεξάγει “εξαιρετικά μεγάλο αριθμό” τεστ, κατά μέσον όρο γύρω στα 500.000 την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author