Θύμα του κοροναϊού ο Μάνου Ντιμπάνγκο

Σε ηλικία 86 ετών, προσβεβλημένος από τον Covid-19, «έφυγε» από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα σε ξενοδοχείο του Παριστιού ο θρυλικός καμερουνέζος σαξοφωνίστας της afro-jazz, Μάνου Ντιμπάνγκο.

Την είδηση του θανάτου επιβεβαίωσε ο Τιερί Ντουρεπέρ, διαχειριστής του έργου του καλλιτέχνη. Σε ανακοίνωση στη σελίδα του αναφέρεται ότι η κηδεία θα γίνει σε οικογενειακό κύκλο αλλά και θα αποτεθεί φόρος τιμής στον μουσικό το συντομότερο δυνατόν.

Ο Ντιμπάνγκο είχε αναπτύξει ένα μουσικό στυλ που συνδύαζε τζαζ, funk και την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του.

Eίχε γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό από την παγκόσμια επιτυχία «Soul Makossa» (1972), που συμπεριλαμβανόταν στον ομώνυμο δίσκο, γνώρισε πολλές εκτελέσεις και επηρέασε άλλες γνωστά κομμάτια όπως το «Jungle Boogie» του συγκροτήματος «Kool and the Gang».

Η επιτυχία του ήταν αναπάντεχη, καθώς το κομμάτι ήταν στην β’ πλευρά του δίσκου 45 στροφών με κύριο κομμάτι τον ύμνο της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Καμερούν για το Κόπα Άφρικα.

Ήταν ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αφρο-τζαζ είχε τιμηθεί στη χώρα του και στη Γαλλία. Είχε εμφανιστεί αρκετές φορές και στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατη τη συναυλία του στην Αθήνα το 2017.

About Author