Θέμα ωρών η συνολική καραντίνα;- Αποφάσεις για πλήρη διακοπή πτήσεων με το εξωτερικό

Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα λίγων 24ωρων η χώρα να μπει σε καραντίνα όχι γιατί θα κλείσει τα σύνορά της αλλά γιατί θα κοπούν οι πτήσεις που τη συνδέουν με το εξωτερικό.

 

Χθες το βράδυ ήρθαν οι τελευταίες τρεις πτήσεις από Λονδίνο που είναι οι πιο επίφοβες για κρούσματα όπως και οι προερχόμενες από την Ισπανία. Η κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει την εισαγόμενη διασπορά του κορωνοϊού, έχει κόψει μέχρι στιγμής τις πτήσεις από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Μ.Βρετανία. Μόνο σε μία πτήση από Λονδίνο εντοπίστηκαν 15 κρούσματα (το 4% των επιβατών).

Οι επόμενες χώρες που εξετάζονται για να διακοπούν οι πτήσεις λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων που εμφανίζουν, είναι η Γαλλία και η Γερμανία.

Ελάχιστες πτήσεις εξωτερικού

Η Aegean που έχει την μερίδα του λέοντος στο πτητικό έργο εντός και εκτός των συνόρων, ανακοίνωσε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση την αναστολή όλων των πτήσεων εξωτερικού, από τις 26 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου. Ενδεχομένως να κρατήσει μία γραμμή με Βρυξέλλες. Καθώς είναι κλειστό το ευρωκοινοβούλιο και οι άλλες υπηρεσίες της ΕΕ – έχει προωθηθεί η τηλεργασία λόγω κορωνοϊού – τα αεροπλάνα ταξιδεύουν σχεδόν άδεια με μεγάλο κόστος και δεν αποκλείεται να διακοπεί και αυτή το επόμενο διάστημα εάν η κυβέρνηση θέλει να κόψει κάθε επικοινωνία με το εξωτερικό . Η Lufthansa που είναι στην Star Alliance μαζί με την Aegean και άλλες αεροπορικές εταιρείες, έχουν ακυρώσει πάνω από το 90% του πτητικού τους έργου οπότε τα σύνορα στην ΕΕ σιγά σιγά κλείνουν.

Πτήσεις εσωτερικού

Όσον αφορά στις πτήσεις εσωτερικού της Aegean που συνεχίζονται, μετά και την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, είναι άδειες οπότε η κυβέρνηση θα αξιολογήσει ένα σχέδιο των απολύτως απαραίτητων γραμμών που θα διατηρηθούν την εποχή του κορωνοϊού προκειμένου να μην αποκοπούν νησιά κ.λπ.

Η AEGEAN σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει, εφόσον της ζητηθεί από τις Aρχές, να εκτελεί ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με τα αιτήματα που θα υπάρχουν.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 8 πτήσεις επαναπατρισμού από Μαρόκο, Ισπανία, Τσεχία, Πολώνια, Σερβία και Γεωργία για λογαριασμό του ελληνικού κράτους και μία πτήση από το Λονδίνο προς τη Λάρνακα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κρας τεστ για καραντίνα σε ξενοδοχεία

Οι πρώτοι επιβάτες που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο (Stanley) και μάλιστα με πέντε λεωφορεία ανά 25 άτομα για να υπάρχουν οι αποστάσεις ασφαλείας, προέρχονταν από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη. Οι προηγούμενες πτήσεις από την Ισπανία παρουσίασαν κρούσματα στο 3,7% των επιβατών και σήμανε alert για την διασπορά του Covid-19.

Ο ΕΟΔΥ έκανε τεστ σε όλους. Αυτοί που θα βγουν αρνητικοί θα φύγουν για τα σπίτια τους όπου θα κάνουν την υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα. Αν βρεθούν μη συμπτωματικοί ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλίνες των ξενοδοχείων που τώρα είναι κλειστά, να χρησιμοποιηθούν για τέτοιες κατηγορίες του πληθυσμού όταν τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν.

Πηγή: newpost.gr

About Author