Σεντένο: Οι ΥΠΟΙΚ συμφωνούν ότι ο ESM πρέπει να μπει στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τα έκτακτα μέτρων των προηγούμενων ημερών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις για νέους τρόπους στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, βάζοντας στη “μάχη” και τα εργαλεία που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

“Υπάρχει υποστήριξη για χρήση των προληπτικών πιστωτικών γραμμών του ESM, με τη βοήθεια να ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας”, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ. Χρειάζεται όμως περαιτέρω δουλειά, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες ενόψει και της Συνόδου Κορυφής.

“Υπάρχει η πολιτική βούληση. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από κράτη μέλη, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κρίση δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες. Είναι ένα τεράστιο σοκ που μας επηρεάζει όλους και σε αυτό το πλαίσιο η ταχύτητα, το μέγεθος και η αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης μας δεν θα είναι συγκρίσιμα με αυτά που είχαμε στις προηγούμενες κρίσεις”, τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι ο ESM έχει προληπτικές γραμμές που είναι διαθέσιμες στα κράτη μέλη, ενώ διευκρίνισε ότι η βοήθεια προς μία χώρα θα μπορούσε – εάν καταστεί αναγκαίο – να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ.

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι εξετάζεται η λύση των κοινών ομολόγων για τον κορονοϊό, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση για την έκδοση τέτοιων ομολόγων.

Ανέφερε επίσης ότι πλέον η Κομισιόν περιμένει η Ευρωζώνη να διολισθήσει σε ύφεση φέτος, επισημαίνοντας ότι το μέγεθος της ύφεσης θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των ευρωπαίκών θεσμών και των κυβερνήσεων στην απειλή της πανδημίας.

About Author