Σταϊκούρας: Ύφεση το 2020 – Νέα οικονομικά μέτρα για τον κοροναϊό

«Απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα είναι προσωρινή και θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη νέα συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίχως σαφή χρονικό ορίζοντα.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ύψους 3,5 δισ., στα οποία αν προστεθούν οι δαπάνες για την Υγεία αλλά και η παροχή δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας, τότε ανέρχονται στα 4,7 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο που αποφασίστηκε στο Ecofin.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είπε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας καθώς οι πρωτοβουλίες στήριξης της κυβέρνησης που έχουν ήδη εξειδικευτεί καλύπτουν 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς (60% του συνόλου) αλλά και 550.000 αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, όπως σημείωσε.

Με τις ως τώρα πρωτοβουλίες που εξειδίκευσε η κυβέρνηση καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί (60% του συνόλου) καθώς και 550.000 αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες.

Ωστόσο, τόνισε ότι μόνο  για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες ανεβαίνει στα 4,7 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ

Αναλυτικά ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε: «Με τις εξαγγελίες που εξειδικεύουμε σήμερα καλύπτουμε 600.000 επιχειρήσεις & 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Καλύπτουμε για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας που πλήττεται, με τα μέτρα που ανακοινώσαμε. Η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας. Με τις κατάλληλες πολιτικές θα περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Απαιτείται σωφροσύνη. Η κρίση είναι βαθιά. Η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση.Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί».

Βαθιά κρίση

Ο υπουργός δήλωσε πως η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Πρόσθεσε ομως ότι «θα είναι όμως παροδική». 

Υπογράμμισε ότι  η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθείΟ πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί.  Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού. 

«Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονήμε κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση, με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας» πρόσθεσε. 

Ως εκ τούτου, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας.

Ανέφερε πως θα υλοποιηθούν παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. 

«Είμαστε εδώ, υλοποιώντας άμεσα πολιτικές, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η χρονική έκταση της πανδημίας στη χώρα μας.Στηρίζουμε την κουλτούρα της συνέπειας, αλλά και του σεβασμού στις μεγάλες θυσίες της κοινωνίας.

Το κράτος απλώνει δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας, στο μέτρο του εφικτού, τους εργαζόμενους και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργος.

About Author