Στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και των υποδομών Υγείας τα έσοδα από τα πρόστιμα

Στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και των υποδομών υγείας θα κατευθύνονται τα έσοδα από τα πρόστιμα των 150 ευρώ για όσους δε συμμορφώνονται με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αριστοτελία Πελώνη, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαλεί αύριο σε συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο. Αυτή θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και θα έχει ως κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις για τον κορονοϊό.

Στην κυβέρνηση εκπέμπουν, με κάθε τρόπο, το μήνυμα της ατομικής ευθύνης και της πειθαρχίας στις παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. “Το πρώτο και το κύριο μέτωπο σε αυτό τον πόλεμο είμαστε εμείς Ο καθένας ξεχωριστά. Ο ιός δε διασπείρεται από μόνος του. Εμείς τον διασπείρουμε με ανεύθυνες κινήσεις… Δυστυχώς υπήρξαν μειοψηφικές συμπεριφορές που έθεσαν σε κίνδυνο την προσπάθεια μη διασποράς του ιού και οδήγησαν στην απόφασή της κυβέρνησης για περιορισμό της κυκλοφορίας… Πρώτο μας κριτήριο είναι η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας… Οι πολίτες συμμορφώνονται με τους κανόνες και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε…”, σημείωσε η κ. Πελώνη, προσθέτοντας ότι κυρίαρχος κυβερνητικός στόχος είναι να παραμείνει κλειστή κάθε κερκόπορτα στο κακό. “Όλα κρίνονται και από τη συμπεριφορά των πολιτών, της πλειοψηφίας που έχει δείξει υπεύθυνη στάση. Το σχέδιο είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών και κλιμακώνεται αναλόγως”, τόνισε.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε, στη διάρκεια της ενημέρωσης, πως η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη και στην προσπάθεια αυτή κανένας δεν περισσεύει. “Το Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης ενισχύεται με κάθε τρόπο, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό…”, είπε και επεσήμανε ότι κρίνεται αναγκαία η παροχή υπηρεσιών και από εθελοντές, φέρνοντας στο προσκήνιο το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, το οποίο απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Όπως, γιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές ψυχολόγοι, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Από σήμερα, λοιπόν, βρίσκεται στον…αέρα η διαδικτυακή πλατφόρμα εθελοντών του υπουργείου Υγείας. Σε αυτή, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής και οι αιτήσεις θα καταχωρούνται ανά υγειονομική περιφέρεια και σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης. Στη συνέχεια, θα υπάρξει κατανομή από τις υγειονομικές περιφέρειες ανάλογα με τις ανάγκες.

“Με νέα κοινή υπουργική απόφαση από σήμερα επιβάλλονται οι εξής νέοι περιορισμοί. Ο προσωρινός περιορισμός μέχρι τις 15 Απριλίου της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία και των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή. Επιπλέον απαγορεύεται η είσοδος στην Ελληνική επικράτεια προσώπων από την Τουρκία για προληπτικούς λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας από την περαιτέρω διασπορά του ιού. Η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει Έλληνες πολίτες, κατόχους κάρτας παραμονής… Περιορίζεται μέχρι τις 15 Απριλίου η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο…”, τόνισε η κ. Πελώνη, ενώ ερωτηθείσα εάν η απόφαση αυτή φέρνει πιο κοντά την ενεργοποίηση του σεναρίου για απαγόρευση των πτήσεων από και προς τη χώρα σημείωσε πως ένα αποφασιστεί, σε συνεργασία με τους επιστήμονες και την εξέλιξη της μετάδοσης του, ιού ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα προφανώς αυτά θα ληφθούν.

“Ο πρωθυπουργός έχει όλες του τις δυνάμεις στοχευμένες στην αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης. Θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό η αντιπολίτευση έχει δείξει υπεύθυνη στάση. Μένει να φανεί αυτό και στην πορεία και σε επιμέρους ζητήματα…”, επεσήμανε.

About Author