Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την Χαρά Τζαναβάρα

Μεγάλη θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο από τον ξαφνικό θάνατο της εξαιρετικής και αναντικατάστατης συναδέλφου Χαράς Τζαναβάρα που βύθισε από χθες στο πένθος την οικογένεια της «Εφημερίδας των Συντακτών». Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αναγνώστες εκφράζουν από το πρωί τη λύπη τους για την απώλεια με δηλώσεις και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε συλληπητήριο μήνυμα προς την οικογένεια και τους οικείους της το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ρεπορτάζ του οποίου κάλυπτε για δεκαετίες, εξήρε το δημοσιογραφικό ήθος και τη συνέπεια της άριστης επαγγελματία. «Ακούραστη και αμερόληπτη προσέγγισε με σεβασμό και ευθύνη τα θέματα», «σύμφωνη με τις αρχές της, με ακέραιη συμπεριφορά, με το θάρρος και την πληρότητα της γραφής της προσέφερε άοκνα στην ενημέρωση των πολιτών, διότι, όπως υποστήριζε “όταν κάνεις κριτική είσαι η φωνή της κοινωνίας”».

«Η Χαρά Τζαναβάρα υπήρξε ένας ταλαντούχος άνθρωπος και μία αταλάντευτη δημοσιογράφος. Συνδύαζε την εμπειρία με τη μαχητικότητα και την επιστημονική γνώση με την εργατικότητα. Τα άρθρα και τα ρεπορτάζ της θα αποτελούν πάντα μία πηγή έγκυρων πληροφοριών για κάθε πτυχή του τομέα των υποδομών και των μεταφορών στην Ελλάδα. Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την απώλειά της και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της», ανέφερε επίσης ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Όταν σε συγκυρίες δύσκολες σαν τη σημερινή, φεύγουν άξαφνα άνθρωποι ξεχωριστοί, άνθρωποι που μας στηρίζουν, τότε ο πόνος διπλασιάζεται. Η Χαρά Τζαναβάρα ανήκε σε αυτή τη μικρή κατηγορία. Με το ήθος της έδειχνε ότι ακόμη και στα δύσκολα, ο άνθρωπος και η αξιοπρέπεια προέχουν. Για αυτό και θα μας λείψει. Θα λείψει σε όλους και όλες πιστεύουμε ακόμη σε μια δημοσιογραφία – λειτούργημα και όχι εργαλείο σποράς μίσους και διχασμού. Μια αναπάντεχη απώλεια σε δύσκολους καιρούς» τόνισε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Επίσης, οι «Οικολόγοι Πράσινοι» σημείωσαν πως η Χαρά «με αξιοπρέπεια, ήθος, και ευγένεια παρήγαγε ουσιαστικό δημοσιογραφικό έργο όλα αυτά τα χρόνια, αναδεικνύοντας θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών. Και τώρα, σιωπή. Η Χαρά ήταν μια πραγματική δημοσιογράφος και αγωνίστρια, ένας άνθρωπος που βοήθησε από την αρχή την Εφημερίδα των Συντακτών στο στήσιμό της και το κενό που αφήνει πίσω της είναι δυσαναπλήρωτο».

«Πως να πεις αντίο σε μια από τις πιο μάχιμες δημοσιογράφους που τίμησαν πραγματικά την έννοια της λέξης δημοσιογραφία. Πως να δεχθείς πως η Χαρά Τζαναβάρα δεν είναι πλέον εδώ» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου «Φίλοι της Φύσης», Κώστας Φωτεινάκης, υπογράμμισε πως το οικολογικό κίνημα είναι πλέον φτωχότερο και περισσότερο ανυπεράσπιστο. «Το Οικολογικό κίνημα έχασε έναν από τους σημαντικούς υποστηρικτές του. Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα συλλυπητήρια μας στους οικείους της, στους φίλους και στους συναδέλφους της» δήλωσε.

Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρέτησε τη Χαρά τονίζοντας ότι «άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ρεπορτάζ του Περιβάλλοντος και τα κείμενά της θα μνημονεύονται. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί της θα θυμούνται την αξιοπρέπεια και τον αδαμάντινο χαρακτήρα της»

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Η Χαρά Τζαναβάρα γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1953. Το 1976 ανακηρύχθηκε πτυχιούχος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του μηχανικού, καθώς την κέρδισε η δημοσιογραφία. Μετά την αποφοίτησή της, άρχισε να εργάζεται στον περιοδικό Τύπο και από το 1978 στον «Ριζοσπάστη» στην αρχή σε θέματα Νεολαίας και Τεχνικής Εκπαίδευσης και στη συνέχεια στο τμήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ειδικότητα σε θέματα μόλυνσης περιβάλλοντος, αποχέτευσης και πρασίνου.

Το 1983 πηγαίνει στην «Ελευθεροτυπία», όπου θα εργάζεται έως το κλείσιμο της εφημερίδας καλύπτοντας τα θέματα Περιβάλλοντος, Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, ενώ στη συνέχεια και μέχρι το τέλος της κάλυπτε το ίδιο ρεπορτάζ για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η Χαρά Τζαναβάρα υπηρέτησε το ρεπορτάζ για τέσσερις δεκαετίες εργαζόμενη σκληρά και αποδοτικά. Κατάφερε έτσι να διακριθεί ιδιαίτερα και να αναγνωριστεί ως μια δημοσιογράφος, η οποία εκτός της γνώσης του αντικειμένου της υπήρξε ανεξάρτητη, αμερόληπτη, ενώ κατάφερε να ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό με σαφήνεια και απλότητα για θέματα που πολλές φορές είναι πολύπλοκα, δαιδαλώδη και δύσκολα στην κατανόηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά την καλή συνάδελφο και συλλυπείται τους οικείους της. Η Χαρά Τζαναβάρα άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ρεπορτάζ του Περιβάλλοντος και τα κείμενά της θα μνημονεύονται. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί της θα θυμούνται την αξιοπρέπεια και τον αδαμάντινο χαρακτήρα της.

About Author