Γερμανία: “Πακέτο-μαμούθ” ύψους έως 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας

Ένα πακέτο-μαμούθ ύψους έως 750 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Γερμανία για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με το Βερολίνο να σχεδιάζει να εκδώσει νέο χρέος για πρώτη φορά από το 2013.

“Είναι ένα πολύ μεγάλο πακέτο με πολλά μέτρα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα διπλάσει τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των 156 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με νέο δανεισμό, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να χρησιμοποιήσει ό,τι έχει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του ιού, τόνισε ο Scholz.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η πανδημία θα βυθίσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση φέρος, με τον Scholz να διευκρινίζει πως το σχέδιο προϋπολογισμού στηρίζεται στην υπόθεση ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5% το τρέχον έτος.

Ο Altmaier δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να διοχετεύσει τη βοήθεια στις επιχειρήσεις το ταχύτερο δυνατόν και πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να προστατέψει τις εταιρείες από ανεπιθύμητες εξαγορές στη διάρκεια της κρίσης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ένα ταμείο σταθεροποίησης της οικονομίας, αξίας έως 100 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορεί να αποκτήσει απευθείας μερίδια σε επιχειρήσεις ως έναν τρόπο να χαλάσει τα σχέδια ξένων εξαγορών.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει άλλα 100 δισ. ευρώ σε πιστώσεις προς την αναπτυξιακή τράπεζα του δημοσίου KfW ούτως ώστε να χορηγεί δάνεια σε δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση θα δώσει στην KfW εξουσιοδότηση και για μέτρα αξίας 200 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει  ότι το συνολικό νέο χρέος θα μπορούσε να φτάσει τα 356 δισ. ευρώ φέτος, ανάλογα με το πόση χρήση των εργαλείων θα κάνουν οι επιχειρήσεις.

Το αθροιστικό ποσό των 356 δισ. ευρώ σε νέο χρέος θα αντιστοιχεί στο περίπου 10% του γερμανικού ΑΕΠ.

Εκτός αυτού, το Ταμείο Σταθεροποίησης θα προσφέρει 400 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων για να διαφυλάξει τα εταιρικά ομόλογα που θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οι εγγυήσεις οδηγούν το ύψος του συνολικού πακέτου στα 750 δισ. ευρώ.

About Author