Ερώτηση Κούλογλου στην Κομισιόν: Κράτη-μέλη παρακρατούν ιατρικές προμήθειες που προορίζονται για άλλες χώρες

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις καταγγελίες ότι εταιρίες σε κράτη-μέλη, όπως στην Γερμανία, παρακρατούν ιατρικές προμήθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι οποίες προορίζονται για άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Στέλιος Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει τι μέτρα θα προστατεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των κρίσιμων ιατρικών προμηθειών που προορίζονται για τα κράτη μέλη, τηρώντας με τον τρόπο αυτό τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικότατης κρίσης για την υγεία.

Αναλυτικά η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εταιρίες σε κάποια κράτη-μέλη παρακρατούν ιατρικές προμήθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι οποίες προορίζονται για άλλες χώρες της ΕΕ.

Ειδικότερα, ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να καλύψουν τις επείγουσες ιατρικές προμήθειες τους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού μέσω κινεζικών εξαγωγών, ενημερώθηκαν από τους προμηθευτές ότι δεν μπορούν να αποσταλούν γιατί κινδυνεύουν να παρακρατηθούν από ενδιάμεσες μεταφορικές εταιρείες στη Γερμανία, που αποτελεί σύνηθες σημείο μεταφόρτωσης, καθώς δεν λειτουργούν απευθείας πτήσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας [1]. Επιπλέον, η αστυνομία στην Τσεχία κατάσχεσε 680.000 μάσκες και αναπνευστήρες, μέρος των οποίων προοριζόταν για την Ιταλία, παρουσιάζοντας τη δράση της ως νίκη κατά της παράνομης διακίνησης ιατρικών συσκευών [2].

Ενόψει αυτών ερωτάται η Κομισιόν:

Με τι μέτρα θα προστατεύσει  την ελεύθερη κυκλοφορία των κρίσιμων ιατρικών προμηθειών που προορίζονται για τα κράτη μέλη, τηρώντας με τον τρόπο αυτό τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικότατης κρίσης για την υγεία;

[1] https://tvxs.gr/news/ellada/i-germania-desmeyei-maskes-kai-gantia-poy-pr…

[2] https://www.repubblica.it/esteri/2020/03/21/news/coronavirus_cosi_la_rep…

About Author